Sit alanında kaçak kazı yaptıkları sırada jandarma ekipleri tarafından yakalanan zanlılar, ‘hayvanlar metal nesne yutuyor, detektörle karnına bakıyoruz’ deseler de gözaltına alınmaktan kurtulamadılar. Konya'da sit alanlarında kaçak kazı yaptıkları sırada suçüstü yakalanan zanlılar, ''hayvanlar metal nesne yutuyor, detektörlerle karnına bakıyoruz'', ''gezintiye çıktık'', ''mezarlığa piknik yapmaya geldik'' ''yediğimiz eritmek için kazı yapıyoruz'' gibi bahanelere başvuruyor.
Jandarma Komutanlığı ekipleri kaçak kazı yaptıkları belirlenen kişilere göz açtırmıyor. Çoğu suç üstü yakalanan zanlılar, kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor. Zengin olma hayaliyle yaşayan zanlılar, televizyonda izledikleri ya da rüyalarında gördüklerinden etkilenerek, kaçak kazı yapabiliyor. Tarihi eser görünümü verdikleri çok sayıda eseri satmaya da çalışan zanlılar, kaçak kazıyı meslek haline getiriyor.
İŞ MAKİNESİYLE KAZI YAPMIŞLAR
Zanlılara yönelik, son iki yılda çok sayıda operasyon düzenlendi. 2011'de gerçekleştirilen 40 operasyonda 106 kişiye, 2012 yılının 6 aylık dönemindeki 33 operasyonda ise 95 kişiye adli işlem yapıldı. 3 bin 131 tarihi eserin ele geçirildiği operasyonlarda, 5 iş makinesi, 24 detektör ve 15 jeneratör ele geçirildi. Operasyonlarda suçüstü yakalanan zanlılar ise yetkilileri bile güldüren yalanlara başvuruyor. Gece saat 03:00'da yapılan operasyonda açtıkları çukurda yakalanan kişiler, gezintiye çıktıklarını ve suçsuz olduklarını belirtti. Kazı yaparken yakalanan ve suçlarını kabul etmediklerinde, detektörü yanlarında bulundurma gerekçeleri sorulan zanlılar, ''İnek ve koyunlar otlarken metal nesne yutuyor. Detektörlerle hayvanların karnına bakıyoruz'' dedi. Zanlılardan bazıları yedikleri yemeği eritmek için kazı yaptıklarını belirtirken, bazıları ''mezarlığa piknik yapmaya'' geldiklerini ifade etti.
AA