RABBİMİZ BİZLERE NEYİ SORUYOR
El-İnfitar suresi 6. ve 8. ayetlerde şöyle buyuruldu; “Ey insan, seni yaratıp, seni düzgün ve dengeli kılan, seni istediği şekilde birleştiren, ihsanı bol Rabbine karşı aldatan nedir?"
Kelamın en güzeli olan Kuranı Kerim ayetleri, uyanmamız için bizlere hatırlatıyor. Adeta diyor ki, seni güzel yarattım. Sana ihsanlar ettim. Bunun karşılığında, senin bana kulluk yapman gerekmez mi, sen ise boş işlerle oyalanıyorsun.
Değerli kardeşlerim, bu ayette ve benzeri ayetler mahşerde önümüze konacak ve Rabbimiz, ben seni uyardım. Peygamberler gönderdim. Onlar da anlattı. Sana, nefsine ve şeytana uyma dedim. Sen ise bunları duymadın. Duydunsa itaat etmedin.
Ben, sana ne yaptığını sormayacağım. Çünkü ben onları biliyorum. Senin yaptıklarını, görevli melekler yazdı. Şimdi sen onları, kendin okuyacaksın.
Muhterem okuyucu, sorgu ve sual böyle devam edeceğine göre, cevaplarını şimdiden hazırlamalısın. Çünkü nerde ve ne zaman dünya yolculuğunun biteceğini bilmiyoruz.
BAŞA GELEN MUSİBETLERİN ARKA PLANI
Hz. Mevlâna (ra) Kurandan hatırlatmalar yaptı. Onlar neydi:
Asi kavimler için, Rüzgarın ad kavmine ne yaptığını, Nuh (as) kavminin tufanla nasıl yok olduğunu, Kızıl denizin firavunu nasıl helak ettiğini, karunun nasıl yerin dibine geçtiğini, Ebabil kuşlarının fil ordusuna ne yaptığını, ilahlık iddia eden nemrudun başını küçük bir sineğin yediğini, Lut (as) kavminin ahlaksız hareketleri üzerine tepelerine taşların yağdığını ve göle gömüldüklerinin okumadın mı, bilmiyor musun?
Madem ki, her şeyin canının canı Allah’tır(cc). O halde canının canına asi olmaktan kork. Onun emirlerine itaat et. Kuranı Kerimde, kavimlerin başlarına gelenlerin anlatılma sebebi, böyle hataları günahları işlemeyin. Aynı cezalar başınıza gelir. Günümüzde de çıkan, sebebi bilinemeyen çeşitli hastalıklar, sel baskınları, depremler aslında bize ikaz niteliğindedir. Tabi ders alanlara.
İHLAS VE MÜLK SURELERİNİN FAZİLETLERİNİ SAHABE EFENDİLERİMİZDEN DİNLEYELİM
1- Ebu Said El Hudri (ra) anlatıyor; “Adamın birinin ihlas suresini, tekrar tekrar okuduğunu gördüm. Olanı Peygamberimize (sav) haber verdim O da “Bu sure Kuranın üçte birine denktir.” Buyurdular.
2- Ebu Hureyre (ra) anlatıyor;” Peygamberle (sav) beraber yürüyordum. Birisi İhlas suresi okuyordu. Duyduk. Peygamberimiz (sav); “Farz oldu.” Buyurdular. Ben “ne farz oldu? Ya Resul Allah” dedim. “Cennet” buyurdu. Gidip, adama haber vereyim dedim. Yemek yiyecektik, gidemedim. Sonra gittim, adamı bulamadım.
3- Abdurrahm B Avf’ın (ra) torunu, Peygamberimizden (sav) naklen anlattı; “İhlas suresi, Kuranı Kerimin üçte birinin faziletine denktir. Mülk suresi (tebarake), kıyamet günü, onu çok okuyanın yanından bulunur. Allah’ın (cc) gazabının önlenmesi için çalışır.”
Bu üç Sahabiden dinlediğimize göre, İhlası çok okuyanlar, cennetle müjdelendi. Mülk suresini okuyana da, Allah’ın (cc) rahmetinin bol olacağı anlatıldı.
O zaman bize düşen, Peygamberimizin (sav) bu tavsiyelerine uyarak, İhlas ve Mülk suresini okuyarak amel defterimizi zenginleştirelim. Okumayı kendimize adet edinelim.
Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.