Hayatın İçinden Kısa Kısa - 78

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 78

DÜNYADA YAŞARKEN ENDİŞELERİMİZ NE OLMALI

1- Son nefesimizi nasıl vereceğiz 2- Kabirde sorgu suale hazır mıyız 3- Kabrimiz, cennet bahçelerinden bir bahçe mi, yoksa cehennem çukurlarından bir çukur mu olacak 4- Bu dünya imtihan diyarı. Bizler de cihan mektebinin talebeleriyiz. Kulluk tahsilimiz ölümle bitecek. İyi bir belge alabilecek miyiz.
Peygamberimizin (sav) şu Hadisini duyduk mu, üzerinde düşündük mü. Peygamberimiz (sav) şöyle dua ettiler; “Ya Rabbi, kabir azabından, cehennem azabından, hayatın ve ölümün iptilalarından, (imtihanından) kör deccalın fitnesine uğramaktan sana sığınırım.” (Buhari)
Bizlere düşen görev de, Peygamber Efendimizin (sav) duası gibi, dua etmek. Allah’ın (cc) emrine, Peygamber (sav) sünnetine uyup, Allah’ın (cc) mağfiretine sığınmak durumundayız.

BİR MÜSLÜMAN OLARAK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

1- Akaid bilgilerini öğrenip, eksiklerimizi tamamlamak üzerimize farzdır. 2- Helal ve haramları öğrenmek. 3- Kitap ve Sünnetle amel etmeye, azami gayret göstermek. 4- Ahlakımızı güzelleştirmek ve nefsin arındırılması ve kalbin tasfiyesi şarttır.

Yukarıda özeti verilen 4 temel konu üzerinde, bir ömür boyu, hayat yolculuğuna rehber etmek. Bu maddelerden birinin eksikliği, Müslümanın ayağının sürçmesine yani günaha batmasına sebeptir. Alimlerimiz, konuyu böyle özetlemiş. Akait bilgilerinde ve inancında eksik olanın, amellerinde de eksiklik vardır. Dolayısıyla önce iman (kalp ile tasdik, dil ile ikrar söylemektir) ve güzel ahlakla hayat yolculuğunu tamamlamak.

BÜYÜK VELİ ATAULLAH İSKENDERİNİN (KS) NASİHATINDAN BİR ÖRNEK

“Bedenine gösterdiğin itina ne çok, bir gün dinine gösterdiğin itina ne az.”
“Bu yemek zehirli dense, yemekten uzak durur. Ondan yemezsin. Sonra sana yemin edilse ki, o kap katiyen zehirli değildir. Yine de ondan çekinirsin. O yemeğin konulduğu kap, defalarca yıkansa bile, yine çekinir ve uzak durursun. Acaba bedenine gösterdiğin bu hassasiyeti, dinine karşı neden göstermiyorsun? “

Büyük Veli Yahya B. Muaz da (ra) şöyle dedi; ” Şaşılır o kişiye ki, hastalık korkusu ile yiyeceklere perhiz eder de, cehennem korkusuyla günahlara perhiz etmez. “
Her iki büyüğümüz şunu söyledi. Allah’ın (cc) kitabı, Kuranı Kerime ve Peygamberin (sav) Sünnetine uyun. Sağlığınıza nasıl itina gösteriyorsunuz, en az o kadar da dininize dikkat edin. İhmal yapmayın. Yolun sonunda, kabirde ve mahşerde sorulan sualler, Kitaptan ve Sünnetten çıkacak. Mahşerde dehşetli bir güne hazır olmalıyız.

Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri