YHT'nin her geçen gün yeni hatlarda seferlere başlaması, otobüs firmalarını isyan ettirdi. En son Eskişehir-Konya YHT seferinin açılması ve bilet fiyatlarının olması gerekenden düşük olması sebebiyle otobüs yetkilileri, devlete çağrıda bulundu: “Haklı rekabet istiyoruz!”
Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin başlaması şehirlerarası otobüs firmalarının işlerini, olumsuz yönde etkiledi. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Konya Otogarı'nda özel firmaların İşletme Müdürlüğü'nü yapan Süleyman Çiçek ve Nazım Öksüz, bazı araçlardaki doluluk oranının yüzde 90 oranında düştüğünü belirtti. Devlete çağrıda bulunan İşletme Müdürleri, “Ortada bir rekabet olacaksa, bunun haklı bir şekilde olmasını istiyoruz” dedi.
En son Eskişehir-Konya YHT seferlerinin başlamasından bugüne bilet fiyatlarının 5 liradan satıldığını söyleyen Süleyman Çiçek, Eskişehir -Konya YHT bilet fiyatının 35-40 lira olması gerektiği, kendilerinin bu sefer için 40-45 lira bilet fiyatı belirlediklerini ve hal böyle olunca ortada rekabet ortamının kalmadığını söyledi. Otobüs firmaları olarak sırf YHT ile mücadele için fiyatları daha da aşağı çekmek istediklerini ifade eden Çiçek, Ulaştırma Bakanlığı'nın kendilerine verdiği kilometre fiyatlarının üzerine çıkamadıklarını dile getirdi.
HİZMETLERİ DESTEKLİYORUZ AMA HAK İSTİYORUZ
“Hizmetler verilsin, insanlar bu hizmetleri alsın, bundan hiçbir rahatsızlığımız yok. Ama hizmet bedeli ne ise onunla taşıma yapılsın” diyen İşletme Müdürü Çiçek, eğer durum bu şekilde devam ederse, karayolu taşımacılığının yok olmaya mahkum olacağını belirtti. Bir başka firmanın İşletme Müdürü Nazım Öksüz ise şunları dedi: “İnsanların ulaşacağı yere çok hızlı gitmek için YHT'yi kullanmasını normal olarak karşılıyorum. Ancak devletin, otobüs firmalarına bir takım kolaylıklar sağlaması gerekiyor. Kolaylıklar sağlanmazsa işler daha da kötüye gidecek. YHT, herkes için iyi bir şey, onun da farkındayız fakat bu durumda devletin bize biraz tolerans tanıması gerek diye düşünüyorum. Mazot fiyatları olsun, garaj giriş çıkışlarında olsun, otoban geçişlerinde olsun, vergide olsun, bu gibi durumlarda otobüsçülere biraz daha kolaylıklar sağlanabilir. Aksi halde gün geçtikçe otobüsçülüğü bitirmeye başlıyoruz.”
Bilet için gelen vatandaşların fiyatı pahalı bulması üzerine, 'bu kadar pahalı mı olur kardeşim? Madem öyle, ben de trenle giderim' gibi bir tepkiyle karşılaştıklarını anlatan İşletme Müdürleri, “Vatandaş da bir açıdan haklı. Alternatifi çok. Otobüs olmazsa tren, tren olmazsa uçak, bir şekilde işini hallediyor. Devletin raylı ulaşımda böyle bir politika yürütmesi ister istemez vatandaşa bunu dedirtiyor” diye konuştu.
MUSTAFA GÜZEY