HAFİZA-TÜR RAFİA

Muammer Çelik

1.Koptu mu o, Vakıa bir

2.Olmaz oluşuna yalan diyen dil

3.İndirir bindirir ( o, alçaltıcıdır, yükselticidir)

4.Yer bir sarsılış sarsıldığı

5.Dağlar bir serpiliş serpildiği

6.Hepsi dağılıp heba olduğu

7.Siz de üç sınıf olduğunuz zaman

(……………..)

**

Cenabı Allah, Vakıa Suresi’nde kıyametin kopuşuyla ilgili olarak; o yalancı ve inkârcı kâfirlerin itirazlarına ağır bir ifadeyle cevap veriyor. “O (Vakıa) kıyamet koptuğu zaman, onun oluşunu hiçbir yalancı yalanlayamayacaktır. O (hem) alçaltıcıdır, (hem de) yükselticidir.”

**

Yani burada anladığımız kadarıyla ani, hızlı bir alçalma; yerin dibine çakılma ve yine ani bir yükselme olacağını anlıyoruz. Ya da çok belirgin böyle hızlı, dikkat çekici, çoğu zaman korkunç bir durum olacağını idrak ediyoruz, kıyamet olaylarının. Daha birçok surede kıyametle ilgili çok dehşet verici sahneler anlatılır.

**

Kıyamet sahnelerini gözlerimiz önüne sunan ayetler bize yaşadığımız bu günkü hayatımızdan bazı benzerlikler oluşturup çağrışımlar yapmaktadırlar. Ancak burada şunu unutmadan hemen söylememiz gerekir. Yavaş, olağan değişimler inip-çıkmalar bundan istisna tutulmalıdır. Şöyle ki; bir zamanların zengin ağası bugün sıfırı tüketmiş, meteliğe kurşun atar duruma gelmiş olabilir. Bir zamanların iktidarlarına yön veren medya ve para babası; şimdilerde pisliğinin üzerinden kalkamaz durumda sürünüyor olabiliyor. Yine bir zamanların şuh artistleri şimdilerde yüzüne bakılmaz bir haldeler. Ama burada kastedilen bu tip bir değişim değil, burada bahsedilen değişim hızlı, anormal ve korkutucu bir durumdur. Zaten “Dağların hallaç pamuğu gibi atılması. Her birinin bir yere serpilmesi olayın şiddetini bize haber vermektedir.

**

Şimdi, bizim ekonomimizdeki hızlı çöküş-bitiş birileri için ani bir çukura düşüş, bazıları için de bir çıkış olacak gibi gözüküyor. Çıkış olanlarınki pek bir zirve tepe noktası olmayıp belki mevcudu koruyup su yüzünde kalabilme şeklinde olur. Ama düşüş yaşayanlar hem çok olacaklar gibi hem de çok kötü bir durumla yüz-yüze gelecekler gibi.

**

Hani surenin 7, 8, 9 ve10. Ayetlerinde üç gruptan bahsediliyor o ayetler (Bu söyleyeceğimiz konuyla alakası olmasa da) şöyle bir çağrışım yaptırıyor insana: Birinci grup; dün herkese hava atan, burnu bir karış havada, parasıyla inşaları ezmeye çalışan, bugün ise yerlerde sürünen rezil grup. İkinci grup orta vatandaş, parasıyla övünmüyor, israf ta yapmıyor, parasını har vurup harman savurmuyor rezil olacaklardan değil. Hele bir üçüncü grup var ki zaten parası azdı, içlerinde çok parası olan da vardı ama onlar hep fakirlere yardım yaparlardı, hayra harcarlardı şimdi de yardım yapıyorlar. Takva ehli, kanaat ehli, tasadduk ehli; onlar hep kazanan taraftalar.(Allah’ım sayılarını artır.)

**

Bu iniş-çıkışlar çok-çok fazla ve toplumsal zelzeleye neden olursa çok başlar gider. Üç-beş yalın ayağın burnunun yere dikilmesiyle kalmaz obruk oluşturup birçok kişiyi de yanında götürür. Tarih bu toplumsal çöküşlerin örnekleriyle doludur. Ekonomik çöküşler, ahlaki çöküşler, savaş ve terörle çöküşler ve birde ayrıca helak oluş biçimleri de farklı farklıdır. Bazı devletler ise hemen beş-altı sene önce bu çöküşü, dağılmayı yaşamışlardır. Allah ahir akıbetimizi hayreylesin. Bakalım kim çukura iner, kim zirveye çıkar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.