Hafife alma tedbir al

Ramazan Kural

 

Çin’de ortaya çıkan virüsle dünya imtihandan geçiyor. Hafife alınmayacak kadar çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Ne yazık ki tehlike  her geçen gün büyüyor. 

Bazı ülkeler virüsü hafife aldı ve çok kayıplar verdi. Mesela ABD, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler şuan en çok kayıp verenler arasında.

Dünya genelindeki hasta sayısı 2 milyon 78 bin. Can kaybı da 138 bin 101. Önceki gün, sadece ABD’de 30 bin 844 kişi hayatını kaybetti. Bizim de içinde bulunduğumuz tam 210 ülke virüs belası ile boğuşuyor.

Bu virüs yüzünden 1 kişinin 5 kişiyi enfekte edebildiği bilgilerinin aksine, Türkiye'de Sağlık Bakanı'nın açıkladığına göre, 1 kişi 16 kişiye kadar bu virüsü bulaştırabiliyor. Buda ülkemizde vaka sayısının artmasına ve hastalığın önemini ve tedbirlerin hafife alınmayacağını bize gösteriyor.

Sağlık bakanlığı elinden geleni yapmaya çalışıyor ve dünya hastalığın ilacını veya aşısını bulmaya çalışıyor. Yapılan araştırmalarda Tüberküloz aşısı ile virüsün bağlantılı olduğu düşünülüyor. Virüsün merkezi haline gelen Avrupa ülkelerinin ölüm oranlarının yüksek olması tüberküloz aşının yapılmamasına bağlıyorlar. Umut verici diğer uygulamada plazma tedavisi oldu. İyileşen hastalardan alınan plazmayla başka hastaların iyileşmesini sağlıyor.  

Allah derdi de çareyi de verdiği gibi, her dert için bir ilaç yaratmıştır.

Sosyal medya aracılığıyla biraz fazla abartılan virüsün ne olduğunu  önce anlamalıyız . Maske takalım mı takmayalım mı ve yahut hasta olanlar mı taksın . Yok efendim virüs havada geziyormuş av arıyormuş. Dünya Sağlık Örgütünün bu konudaki görüşü Virüs, damlacık yoluyla bulaşıyor, havadan değil. Damlacıklar konuştuğunuzda, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda 1 metreye kadar ulaşabiliyor. Bu yolla damlacıklar çıkıyor ve sonra yere düşüyor. Ama bu virüs havada kalmıyor. Sadece solunum cihazı kullanıldığı durumlarda makine içinde asılı kalabilir. Ama bunun dışında, virüs sadece damlacık yoluyla bulaşıyor.

Artık herkes virüsün ne kadar tehlikeli olduğunun farkında, Gerekmedikçe dışarıya çıkmayalım çalışan arkadaşlar artık mecbur çıkmak zorunda. Çıkarken de maskemizi takalım tokalaşmayalım sosyal mesafeyi koruyalım. Sevdiklerimizi düşünerek tedbiri elden bırakmayalım.

"Bir yerde veba olduğunu işitirseniz, oraya girmeyiniz. Bulunduğunuz yerde veba vukua gelirse, oradan ayrılmayınız." ( Buhari )

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.