Gemi ve yat ihracatındaki artış ilk çeyrekte yüzde 80'e yaklaştı

Türkiye'nin gemi, yat ve hizmetleri ihracatı, yılın ilk çeyreğinde 2025'in aynı dönemine göre yüzde 78,6 artarak 585 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, gemi, yat ve hizmetleri ihracatı ocak-mart döneminde yıllık bazda yüzde 78,6 artarak 327,6 milyon dolardan 585 milyon dolara çıktı. Böylece artış oranı yüzde 80'e yaklaşmış oldu.

Bu dönemde en yüksek ihracat yapılan ülkeler arasında başı 183,6 milyon dolarla Norveç çekerken, onu 77,4 milyon dolarla Malta, 68'er milyon dolarla Birleşik Krallık ve Fransa, 34,1 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi.

Marshall Adaları, Panama, Tunus, Yunanistan ve Singapur da en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, sektörün ilk çeyrek ihracat performansına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak-mart dönemindeki artışta talebin yanı sıra teslimat takvimlerindeki kaymaların etkili olduğunu belirterek, Aralık 2025'te teslim edilmesi planlanan bazı yat ve gemilerin bu yılın ocak ve şubat aylarına sarktığını, sektörde zaman zaman böyle durumlarla karşılaşılabildiğini anlattı.

Seven, küresel gemi ve yat ihracatının 120-140 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını, Çin'in 2025'te 63 milyar dolarlık ihracatla ilk sıraya yerleştiğini, onu yaklaşık 30 milyar dolarla Güney Kore'nin izlediğini, Japonya'nın ise üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Bu üç ülkenin küresel gemi ve yat ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirdiğini vurgulayan Seven, "Türkiye ise 1,9-2,2 milyar dolarlık hacimle 12. sırada yer alıyor. 2025 yılına ilişkin kesin sıralamanın da yaz aylarında netleşmesi bekleniyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri