'Geçmişe Dönük Borcunu Ödemekte Zorlanan Bağkur’lular İçin Bir Çıkış Kapısıdır'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Sosyal Güvenlik Kurumu ile Halk Bankası arasında imzalanan sözleşmeye ilişkin, “Bu yapılanma çerçevesinde prim borcu olanlar için...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Sosyal Güvenlik Kurumu ile Halk Bankası arasında imzalanan sözleşmeye ilişkin, “Bu yapılanma çerçevesinde prim borcu olanlar için sunulan bir imkandır o. Yoksa farklı bir durum söz konusu değil. Geçmişe yönelik borçlarını ödemekte zorlanan Bağkur’lular için önemli bir çıkış kapısıdır.” dedi.

‘Kamu Personeli Danışma Kurulu’ toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Bakanlık binasında yapıldı. Toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen ve sendika üyeleri katıldı. Toplantıda bütçe ile ilgili konuşan Bakan Çelik “2015 yılı bütçesine baktığımız zaman toplam bütçe 473 milyar liradır. Bu bütçenin içerisinde tüm emekli maaşları ve tüm kamu çalışanlarının maaşlarının toplamının 490 milyar TL olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Ayrı ayrı ifade edecek olursam tüm emekli aylıkları için 2015 yılında ödenecek miktar 150 milyar TL, kamu çalışanları için ödenecek miktar ise 140 milyar TL’dir.” diye konuştu.

2013 yılında Toplu Sözleşme sürecinde taban aylığına artış yapılması şeklinde bir karar çıktığını hatırlatan Bakan Çelik, “Bin 27 TL olan yaban aylığı bin 202 TL’ye yükselmiş bulunmaktadır. Böylece 175 TL’lik taban aylığı artışı kamu çalışanları açısından bizim bakışımıza göre son derece önemlidir. Çünkü, bu artış önümüzdeki yıllardaki tüm toplu sözleşme süreçlerinde kamu çalışanları için önemli bir kazanım ifade etmektedir. Taban aylığına yapılan bu artıştan dolayı 30 yıl çalışan kamu çalışanının emekli ikramiyesine 5 bin 250 TL’lik bir artış bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, 1 milyon 600 bin kamu emekçisinin sendikalı olduğunu söyleyerek bunun da yüzde 70’lere tekabül ettiğini kaydetti. Bakan Çelik, “Bunun yarısını da öğretmenler oluşturmaktadır. 851 bin öğretmenimize 2014 yılının ilk yarısında 75 lira ikinci yarısında da 75 lira olmak üzere eğitim öğretim tazminatı 150 TL olarak verilmiş, ayrıca net olarak ücret artışı ise tüm kamu çalışanlarına 123 TL olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Kamudan emekli olan emeklilere ise 140 TL’lik bir artış gerçekleşmiş ve bunun yanında bir çok konu yine toplu sözleşme masasında ele alınarak neticelendirilmiş.” dedi.

“4-CLİLERE YÜZDE 40 ARTIŞ”

4-Clilerin aile yardımı alması ve mevcut ücretlerine artışın sağlanması şeklinde değerlendirmeler yaptıklarını belirten Bakan Çelik, “Aile yardımı da dahil yüzde 40’lara varan 4-Cli çalışanlarımıza biz ücret artışının sağlandığını da bu vesileyle ifade etmiş oluyorum.” ifadelerini kullandı.

“SÖZLEŞME, PRİM BORCUNU ÖDEMEKTE ZORLANANLAR İÇİN”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çelik, ‘Sosyal Güvenlik Kurulu ile Halk Bankası arasında imzalanan sözleşmeden Bağkur'lu olan herkes yararlanabilecek mi?’ sorusuna karşılık şunları söyledi :”Primin yapılanması şu anda gerçekleştiriliyor. Bu yapılanma çerçevesinde prim borcu olanlar için sunulan bir imkandır o. Yoksa farklı bir durum söz konusu değil. Prim borcu olup bu borcu ödemekte zorlanan çalışanlarımızın bu imkandan uzun vadeli bir şekilde yararlanmasına dönük Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile Halk Bankası arasındaki bir sözleşmedir. Geçmişe yönelik borçlarını ödemekte zorlanan Bağkur’lular için önemli bir çıkış kapısıdır.”

Ermenek’teki maden kazasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik oradaki 8 kişiye ulaşılamadığını söyledi. Bakan Çelik, “Koşullar gerek yer altında gerekse yer üstünde çok olumsuz şartlar oluşturuyor.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri