GDO’lu ürünler kanseri tetikliyor!

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Birçok sebebi var ama bu durum da kanser vakalarında artışa sebebiyet veriyor” dedi

Çağımızın en önemli sağlık sorunu olan kanser, tüm dünyada ve ülkemizde artmaya devam ediyor.  Kansere karşı bilinçlenerek kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, erken tanı ve erken dönemde tedavi ile kanserden korunmak mümkün oluyor. Konya’da kadınlarda en çok meme kanseri erkeklerde ise en çok akciğer kanseri görülüyor. Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, pandemiden dolayı kanser taramalarının aksadığını, kanser vakalarının artabileceğini, ileri evre vakalarla karşılaşabileceğimizi de ifade etti.


GIDA ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞTİ
Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla gazetemize açıklamalarda bulundu. Çetin, bazı faktörlerin kanseri tetiklediğini aktardı. Hava kirliliğinin, gıda alışkanlıklarımızdaki değişikliklerin, sigara ve alkol kullanımı ve obezitenin kanseri tetiklediğine dikkat çeken Çetin, son yıllarda insanların gıda alışkanlıklarının ciddi şekilde değiştiğini özellikle belirtti. Çetin, bugün çoğu insanın organik olmayan GDO'lu ürünlerle beslendiğini söyledi. Bu durumun, kanser vakalarında artışa sebebiyet verdiğini vurgulayan Çetin, “Sigara ve obezite de kanseri tetikliyor. Sigarayı bırakmak, obezite ile mücadele etmek, kanser riskini yarı yarıya azaltıyor. Pasif içicilikten de uzak durmak gerekir. Ayrıca 1 saatlik yürüyüş, yapmak gerekir. Spor ve yürüyüş de bağırsak kanserini önlemede etkili” dedi.
ERKEN TANI KANSERDE ÇOK ÖNEMLİ
“Erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlar da ise en fazla meme kanseri görülüyor” diyen Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınların kontrolünü düzenli olarak yaptırması gerekir. Memede ele gelen en küçük bir kitle de bile uzman bir hekime başvurmak lazım. Kadınların yine yılda bir kadın doğum uzmanlarına da görünmesi gerekir. Erken tanı, kanserde gerçekten çok önemli. Konya'da bunların yanı sıra bir de en fazla mide kanseri görülüyor. Bugün kanser tedavisinde geçmiş yıllara oranla çok daha iyi bir noktadayız. Tedavilerde gerçekten çok başarılı sonuçlar alınıyor. Akıllı tedavi yöntemlerimiz gelişti. Kan kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar fazla. Kansere karşı, insanların bilinçli yaşaması gerekir. Tedbir alınmazsa kanser vakalarında artış devam eder.”
EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri