Gariban sefalete mahkum edildi

Asgari ücrete yapılan değerlendiren Türk-İş Konya Temsilcisi Necati Kökat, "Asgari ücrete yapılan zamla insanımız sefalete mahkum edilmiştir. Yapılan zam, insan onura yakışmıyor" dedi

Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte, asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 2.25 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 75 kuruş düzeyinde kalıyor. Bu miktar Ocak ayında 71 kuruştu. Dolayısıyla 2014 yılı temmuz zammı öğün başına sadece '4 kuruşa' denk geliyor. 1 Temmuz'da asgari ücrete yapılan zam, asgari ücretle çalışanların yüzünü güldürmedi. Sendika temsilcileri, asgari ücrete yapılan zammı 'komik' olarak değerlendirdi. 1 Temmuz itibariyle 16 yaşından büyükler için net asgari ücret 803.68 TL oldu. Brüt asgari ücret ise bin 21.5 TL'ye yükseldi. Bu gruptakilerin ellerine geçen asgari ücret net 30.67 TL arttık. Halen net 673.28 TL olan 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti ise 1 Temmuz'dan sonra net 700.73 TL'ye çıktı. 16 yaşından küçükler ise 839.1 TL olan brüt asgari ücreti de 877.5 TL oldu. Yani bu gruptakilerin net ücretinde 27.45 TL artış sağlandı. Asgari geçim indirimi net asgari ücrete dahil. Ancak asgari ücret, bekar ve çocuksuz kişilerin asgari geçim indirimi dikkate alınarak açıklanıyor. Böylelikle evli ve çocuklu kişilerin, asgari geçim indirimi daha yüksek olduğu için alacakları asgari ücret de daha yüksek oluyor.

GIDA İHTİYACINI BİLE KARŞILAMIYOR

Asgari ücrete yapılan zammın düşündürücü olduğunu dile getiren Türk-İş Konya Temsilcisi Necati Kökat, yapılan zam her zamanki gibi işçi kesimini memnun etmediğini belirtti. Asgari ücret sıkıntısının uzun yıllardır süre gelen bir sıkıntı olduğunu söyleyen Kökat, "Asgari ücrete yapılan zam gerçekten düşündürücü. Asgari ücret miktarı ülkemizde yıllardır süregelen bir sıkıntıdır. Ve halen de çözümü sağlanamamıştır. İşçi kesimi adına konuşmak gerekirse, elbette ki sıkıntılar halen devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zam miktarının herhangi bir karşılığı yok. Bir ailenin gıda ihtiyacının bile altında kalan bir asgari ücretten bahsediyoruz. Asgari ücret artık Türkiye'nin belli başlı sorunları dahiline girmiştir. İşçi, yapılan zammı açıklamak için kamera karşısına geçenlerden artık ümidi kesmiştir. Bu zammı kesinlikle kabul etmediğimizi söylemek isterim. Çünkü kabul edilemez bir rakam yok ortada. Hal böyle olunca kaçak işçiler, veya kanuna aykırı çalışma süreleri ile çalışan işçiler ortaya çıkıyor. Yapılan zam miktarı kesinlikle kabul edilemez bir rakamdır” dedi.

DEVLET KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR

Devletin kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıkladığı yoksulluk sınırının asgari ücretin çok altında olduğunu söyleyen Kökat, şunları söyledi: "Devletin kendi kurumu yoksulluk sınırını 3 bin 2 lira olarak açıklıyor. Ancak asgari ücreti 800-900 lira yapıyor. Böyle bir mantıksızlık olabilir mi? Dışarıdaki bir ülkeden bu tabloya bakan birisi, devlet işçiyle dalga mı geçiyor, der. Yoksulluk sınırını bil kenara bırakalım. Açlık sınırının bile altında bir rakam. Ocak ayında 1153 lira olarak gerçekleşen açlık sınırı, Şubat ayında 1165 lira olarak gerçekleşti. 1165 lira nerede, asgari ücretlinin alacağı 877 lira nerede? Aradaki uçurumu umarım herkes görüyordur. Bugünün Türkiye'sinde asgari ücretle ailesini geçindiren birisine madalya takılmalı. Düşünün, gıda ihtiyacını bile karşılamayan bir rakamdan söz ediyoruz. Asgari ücret meselesi yıllardır bu ülkenin süregelen bir sorunu olmuştur. Gelir dağılımını düzenleyici bir rol oynaması beklenen asgari ücretin, açlık sınırının bile altında belirlenmesi vicdanları zedelemektedir. Asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak bir biçimde ele alınması gerekmektedir. Ne yazık ki, 2014 yılı için belirlenen rakamlar raporda da görüldüğü gibi sefaletin sürdürülmesi anlamına gelmektedir."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri