Fıkıhi soru ve cevaplar

A. Galip Doğan

S:1- Hocam, şimdi bir usul çıkmış Peygamberimiz (sav) adına kurban keseceğiz diye ciğerine ayrı para, kellesine ayrı para, butlarına ayrı para alıp bir kurban keseceğiz diyorlar. Bu olur mu?

C:1- Kurbanda niyet esastır. Büyük baş hayvanlar, 1’den 7 kişiye kadar kesilebilir, ama hepsinin niyeti kurban olması lazımdır. 7’den fazla kişi olur ise o kurban olmaz. Nasıl oluyor da birçok kişilerden para toplayarak ortak kurban keseceğiz diyorlar? Kurbanı bari istismar etmesinler. Açıkça yardım topluyoruz desinler.

S:2- Hocam 6 kişi keseceğiz diye bir sığır aldık, sonradan bir kişi daha ilave edebilir miyiz?

C:2- İmam-ı Azam’a göre 7. kişiyi ilave etmek mekruhtur. Ebu Yusuf’a göre ise caizdir Faziletli olan ise ilk niyete göre hareket etmektir. Kişiler önceden belirlenmemiş ise o zaman ortak ilave edilebilir.

S:3- Hocam, Mevlana adına veya diğer türbelere veyahut bir bakanı karşılarken kesilen kurbanların hükmü nedir? Bunların eti yenir mi?

C:3- İbn-i Abidin’de bu şekilde kurban kesmenin caiz olmadığı, hatta haram olduğu bildiriliyor. Dolayısı ile bu şekilde kesilen hayvanların eti yenmez. Böyle yerlerde kurban kesmek caiz değildir.

S:4- Hocam, kredi kartı ile kurban almak caiz midir, açıklarmısınız?

C:4- Evet taksitle kurban kesilebilir, ama işin içine faiz girmemesi lazım. Faiz girerse kurbanın önemi kalmaz. Zira kurban Allah’a yaklaşmak için, Allah rızası için yapılan bir ibadettir

S:5- Hocam, bazı marketler Kurban kampanyası düzenliyor. Hisse başı kilo ile et parası alıyor, buna göre eti paketleyip veriyorlar. Bu kurban olur mu?

C:5- O marketlerde içki, domuz eti satılıyor mu araştırın. Vekâlet vermeden önce sizin adınıza kurbanın kesildiğinden emin değilseniz, böyle yerlere girmeyin. Bir de kaç kişi adına kesiyorlar? Yoksa kasaptan et alıp dağıtıyorlar mı araştırın. Böyle şüpheli yerlerden yaptığınız alış -verişlerinize dikkat edin. Ve dini hassasiyetinizi koruyun.

S:6- Kurbanımızı kestikten sonra bir gözünün kör olduğunun farkına vardık. Bu kurban caiz midir. Açıklarmısınız.

C:6- Hayvanın bir gözü kör veya memelerinin ikisi hasta ise o hayvanın kurban edilmesi caiz değildir. Sizin kurbanınız olmamış yeniden kurban kesmeniz lazım.

S:7- Hocam bir kurbanda bulunmaması gereken özürler nelerdir?

C:7- Şu özürler kendinde olan hayvanlar kurban olmazlar:

1- Bir veya iki gözü kör olan

2- Otlağa gidemeyecek kadar topal olanlar

3- Belirgin bir hastalığı olanlar

4- İki kulağı da kesik olanlar

5- Dişleri dökülmüş olanlar

S:8- Hocam, Mekke’den arıyorum. Biz Cidde’ye ihramsız geldik, otelde ihram giydik ve umremizi yaptık. Umremiz oldu mu, haccımıza bir zararı var mı?

C:8- Umrenize bir zarar vermez, yalnız siz haram bölgesine ihramsız girmişsiniz, mikat sınırını ihramsız geçenler ya mikat sınırına gider, ihrama girerler veya ceza olarakta bir koyun kurban edeceksiniz, bir koyun kesmeniz size vacip olmuştur.

S9: Hocam, bayram namazını tarif edermisiniz? Hutbe dinlemek farz mıdır?

C9: Bayram namazları vacip olan namazdır. İmama uyarken, niyet ettim bayram namazını kılmaya dersin, subhanekeyi okursun, sonra imam üç defa tekbir alır, bizde alırız, son tekbirde elleri göbek üstünde bağlar, 2. tekbirde imam, Fatiha suresini okur, yine üç defa tekbir alır elleri hep yana salar, rükû secdeden sonra tahhiyyat birlikte okunur imamla selam verilir.

Selam ve Dualarımla. 02.10.2014

İLETİŞİM ADRESLERİM.

(aligalipdogan.blogspot.com / aligalipdogan@gmail.comaligalipdogan@irsadvakfi.com  / aligalip-dogan@hotmail.com )

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.