Konya’da açılışına dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve başbakan Adnan Menderes’in katıldığı, zamanla site içinde kalan Karacığan Tuğla ve Kiremit Fabrikası’nın ayakta kalan tek bacası sessiz sedasız yıkıldı. Yıkımın gerekçesi ise güvenlik riski oldu. Böylesire önemli bir mirasın yaşatılamaması ise Konyalılar tarafından tepki çekti. Aynı yapının Eskişehir’de merkezi noktada yaşatılması ise kıskanıldı.
ESKİŞEHİR’DE EN MERKEZİ YERDEKİ BACA BİLE YIKILMADI
Eskişehir Espark AVM'nin önünde yer alan ve şehrin simgelerinden biri haline gelen o tarihi yapı, 1928 yılında kurulan eski Kurt Kiremit ve Tuğla Fabrikası'ndan kalma bir endüstriyel miras. AVM inşa edilirken bu nostaljik baca yıkılmamış ve şehrin sanayi geçmişini yaşatmak adına modern yapının merkezinde korundu. Yıkım haberinin ardından Konyalılar Eskişehir’i örnek göstererek, “Onlar koruyor, biz yıkıyoruz” dedi.
YIKILAN BİNA TESCİLLİYDİ
Konya’nın büyük bir kısmı yapının yaşatılmasının daha doğru olacağı düşüncesini savunurken, bir kesim de “Yıkım doğru oldu. Büyük çatlaklar vardı” şeklinde konuştu. Fabrikanın günümüzde ayakta kalan ancak geçtiğimiz gün yıkılan tescilli bacası, Meram ilçesi Havzan Mahallesi'nde yer alıyor. Eskiden fabrikanın bulunduğu bu araziye günümüzde Karizma Sitesi, Meramkent Sitesi ve Güzelbahçe Sitesi inşa edildi.