Yeni istasyon binasının Eski Buğday Pazarı olarak bilinen yere yapılacağı ifade edildi. Çevre esnafıyla görüşmeler yapan yetkililer, kamulaştırma için metrekareye 400 lira teklif etti. Esnaf, “Bu şartlarda iş yerlerimizi terk edemeyiz. Bu çok büyük bir vebaldir” diyor
Konya-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlaması ve ardından seferlere Eskişehir'in de eklenmesi ile birlikte Konya Garı'ndaki yoğunluk arttı. Konya'ya daha büyük ve modern bir gar binasının yapılması konusunda bir görüş birliği oluşunca, yeni gar binası için yer aranmaya başladı. Şimdilerde daha somut adımlar atmaya çalışılırken, bu süreçte yeni istasyon için Büyükşehir Belediyesi Toptan Sebze ve Meyve Hali ile Tekstil Pazarı'nın arasında bulunan ve Eski Buğday Pazarı olarak bilinen yer düşünülmeye başladı. Bu bölgedeki esnaf ise, Konya'ya yapılacak her türlü yeni yatırımın destekçisi olacaklarını ancak, kamulaştırma yapılırken bölge esnafının hiç görüşü alınmadan bir fiyat biçildiğini ifade ederek, “Hakkımız olan bedeli ödesinler, hemen burayı terk edelim. Ama rahiş bedelin çok altında bir fiyat vererek bizi mağdur etmesinler” diyor.
KAMUNUN ARSASI VARKEN
KAMULAŞTIRMA YAPILIYOR
Yeni istasyon binası için aynı güzergahta bulunan ve başka bir yere kaldırılması düşünülen Toptan Sebze ve Meyve Hali'nin arsası, yeni istasyon binasının yapılabileceği uygun alanlar arasında yer alıyor. Bunun yanında aynı güzergahta Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait geniş bir arsa daha bulunuyor. Bu arsanın da istasyon binası için değerlendirilebileceği ifade ediliyor. Yani, yeni istasyon binası için kamuya ait uygun arsalar bulunurken, Eski Buğday Pazarı bedel ödenerek kamulaştırılmaya çalışılıyor. Kamulaştırma çalışmaları kapsamında bölge esnafı ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nden gelen yetkililer toplantılar düzenliyor. Devletin yetkilileri, bölgedeki işyerlerine kamulaştırma bedeli olarak metrekareye 400 lira verileceğini söylerken, bölge esnafı ise şehrin merkezinde bulunan ve etrafında önemli merkezlerin bulunduğu bu arsanın bedelinin metrekareye en az 3 bin TL olması gerektiğini söylüyor. Bölge esnafı, şayet devlet yetkililerinin verdiği fiyat üzerinden kamulaştırma çalışması başlatılırsa mahkemeye başvuracak.
HIZLI TREN BİZİ EZİP GEÇMESİN!
Büyükşehir Belediyesi'nin yeni istasyon için eski Buğday Pazarı olarak bilinen bölgeyi tercih ettiğini dile getiren çevre esnafı Muzaffer Yağcılar, “Projelerinin tamamlandığını öğrendik. Burada geri dönüş olmayacak. Belediyenin kendi arsası var. Hal burada. 50 bin metrekare alan söz konusu. Hal de buradan taşınacaktı, öyle diyorlardı. Orası devletin malı olduğu için para vermesine gerek kalmayacak. Burada 222 iş yeri var. Hepsine ayrı ayrı para ödeyecek. Bizi de işimizden gücümüzden edecekler. Burası kesin olduğu için belediye başkanı buna bir çözüm olmadığını söylüyor. İstasyon olarak bu bölgenin kullanılacağı söyleniyor. Bizim kendi aramızda oluşturduğumuz komisyon gidip başkanla görüştü. Biz de karşı çıkmıyoruz. Konya'ya yapılan bir hizmete asla karşı çıkmayız. Ama devletin verdiği bedeller çok düşük. Konya'nın en güzel yerinde bir alanımız var. 222 dükkanın kamulaştırılacağı söyleniyor. Bizde de listesi var.
Devlet Demir Yolları buradaki iş yeri sahiplerinin isimlerini belirledi. Şu an bu iş yerlerini kamulaştırma çalışmaları başladı. Devlet Demir Yolları ile de görüştük. Konya Ticaret Borsası'nda toplantı yapıldı. Bizim için bir fiyat belirlediler. Metrekaresine 400 lira gibi bir fiyat verdiler. Bu bedel rahiş bedelin çok çok altında. Çöplükte bile bu fiyat yok. En ücra köşelerde bile daha yüksek fiyatlar var. Fiyatı tapudan aldıklarını söylüyorlar. Babamdan kalma bir dükkan. Tapuda emlak vergisi beyannamesine göre fiyat çıkarılmış. Bugün emlak vergisine göre fiyat çıkartılan bir yer var mı?” diye konuştu.
BİZİMLE ANLAŞAMAYACAKLARINI SÖYLEDİLER
Çevre esnafınadn Abdurrahman Tüzün de, “200 metre ileride Kulesite ve Kulekonakları var. Orada daha inşaat başladığında 500 bin TL'ye bir daire satıldı. Bu ne demek, buranın konum olarak çok iyi bir yerde olduğu demek. Karşısında yine Manolya Siteleri var. Bir daire 350-400 bin TL. Buradaki iş yerleri eski olabilir ama burası yer itibariyle, konum itibariyle çok iyi bir yerde. Bugün Konya'nın en kenar semtlerine gidin, imara açılmamış yerlerde bile metrekaresini 400 liraya satıyorlar. Biz buna karşı çıkıyoruz. Bizim hakkımızı neden yiyorlar? Toplantıda üyelerimiz 5 bin TL fiyat istedi. Şube başkanı da biz sizinle anlaşamayız, arada çok büyük bir fiyat farkı var dedi. Onlar burayı öldü parasına almak istiyorlar. Buradaki 222 iş yeri sahibini de mağdur ediyorlar. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
İsmail Öksüzler'in Selçuklu Belediye Başkanı olduğu dönemde burada bir proje hazırladığını, kendisinin konut yapmayı planladığını aktaran Erdal Küçükbağrıaçık ise, “O gün biz 1 daireyi az gördüğümüz için vermedik ve proje gerçekleştirilmedi. Bugün 1 daire en az burada 300 bin TL. Buna karşılık bize biçilen fiyat 70-80 bin TL. Büyük dükkanlar için de 2 daire vereceklerini söylemişlerdi. Biz bu kadar az olamaz diye kabul etmemiştik. Buradaki bir komşumuz, yıllar önce burada bir iş yerini satın almak için 2 kilogram külçe altın verdi. Bu da buradaki iş yerlerinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
KOLUMUZU BURKUP ALMASINLAR!
Bölgenin istimlak edilmesine karşı olmadıklarını ama, buraya hizmet getirilirken, Konya'nın en güzel yerlerinden birinin kollarının burkularak alınmasına karşı olduklarını kaydeden Mehmet Mıhoğlugil de, “Konya'nın en güzel yerlerinden birini kolumuzu burkup almak istemelerini ben devletin yetkililerine yakıştıramıyorum. Bizlere paramızı versinler, gönlümüzü alsınlar, sonra biz de çekelim gidelim. Bizim amacımız mahkemeye düşmek, devleti karşımıza almak değil. Ama bize 400 lira gibi bir para verirken, küçük dükkan 55 bin TL'ye, 180 metrekare olanlar ise 80 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Yani bu çocuğa harçlık vermek gibi bir şey. Benim 300 metre ilerimde Kule Konakları var. Oradaki en kötü daire 500 bin TL. Toptancılar sanayinde 200 metrekare olan bir dükkan fiyatı 1 milyon TL. Arkamızda bulunan Tekstilciler'de, 70 metrekare dükkana 500 bin TL istiyorlar. Ankara'dan gelen heyet için bir araç tahsis edildi. İstimlak işleriyle uğraşan şahıslarla birlikte buraları tek tek gezdik. Oradaki fiyatları sorduk. Aramızda afaki bir fark olduğu ortaya çıktı. Gıda Toptancıları'nda 1 milyon TL'den aşağı bir dükkanın olmadığını kendileri gördüler. Kerkük Caddesi'ndeki bir dükkanın metrekaresi 5 bin TL ile 7 bin TL arasında değiştiğini yine kendileri gördüler. Bunları bildikleri halde bizlere çok düşük fiyatlar veriyorlar. Bizleri biraz gönülleseler biz de gereğini yapacağız. Bölgedeki genel ortalama neyse o çıksın. Kent Plaza yapıldı, bizden 400 metre ileride. Hemen yanıbaşımızda Medicana Hastanesi var. Bunun hemen yanındaki bir iş yerinin aylık kirası 10 bin TL. Oradaki bir iş yerinin 5 aylık kirasına buradaki iş yerlerini almaya çalışıyorlar. Bu Allah'tan reva değil. Konya'ya hizmet gelsin ama buradaki esnafı da ağlatmasınlar, beddua almasınlar” dedi.
DDY GENEL MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞTÜK
Konya'dan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun ve iki Konya milletvekilinin de bulunduğu bir heyetle Ankara'ya gittiklerini ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman'a durumu anlattıklarını kaydeden Mıhoğlugil, “Bizi iyi bir şekilde karşıladılar. Ama bu ziyaretin karşılığını da bekliyoruz. Biz oraya çok güzel uktelerle gittik. Bize birşeyler verilir umuduyla gittik. Ama geldikten sonra ikinci bir hüsrana daha uğradık. DDY güzel şeyler yapacak ama, tapu bize neden verildi. Bunu da düşünmek lazım. Bizim gönlümüz yokken elimizden alırlarsa vebali de çok ağır olur” diye konuştu.
merhabahaber.com