Enerji şirketlerinin kazanç beklentileri arttı

Düşük seyreden petrol fiyatlarının baskısıyla dünyanın en büyük 12 petrol şirketinin toplam karı 2025'te yıllık yaklaşık 27 milyar dolar gerilerken Hürmüz krizi sonrası yükselen fiyatların kalıcı olması halinde, karlarının bu yıl artması bekleniyor.

Londra merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group'un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, gerilimin kısa sürede yatışması halinde 2026'da Brent petrolün varil başına ortalama 81 dolar seviyesinde dengelenmesinin beklendiğine işaret ederek "Çatışmanın uzaması ve Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalması durumunda bu yıl fiyatlar 150 dolar seviyesine yükselebilir. Çatışmanın sürdüğü her gün fiyatlara yukarı yönlü ek baskı devam ediyor." dedi.

Mathonniere, artan jeopolitik risklerin şirketlerin yatırım kararlarını yeniden şekillendireceğini belirterek "Uluslararası petrol şirketleri son yıllarda daha cazip mali koşullar nedeniyle Körfez bölgesine yönelmişti. Son gelişmeler, yeni yatırımlar için risk-getiri dengesi ve portföy çeşitlendirme stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesine yol açacaktır." diye konuştu.

Yüksek petrol fiyatlarından faydalanmanın bazı yapısal kısıtları olabileceğine işaret eden Mathonniere, "Halihazırda yüksek seyreden fiyatlar şirket karlılığını artırır ancak daha sert sıçramalar için fiyatların varil başına 120 dolar veya üstüne çıkarak uzun süre bu seviyede kalması gerekir. Ayrıca bu artışın bir kısmı daha yüksek maliyetlerle de dengelenir. Yani bu durum şirketler için ne kazançsız bir oyun ne de tamamen kar anlamına gelir." değerlendirmesini yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri