Ekmeğe zam kapıda

Ramazan Bayramı’nın ardından 10 kuruş fiyat artışıyla 50 kuruş olan ekmeğe, yeni bir zam kapıda. Artan maliyetlere dikkat çeken Fırıncılar Odası, fiyatın 60 kuruş olmasını istiyor
DAR GELİRLİ İÇİNZOR GÜNLER
Ekmeğin fiyatının yüzde 25 arttırılarak 50 kuruşa yükseltilmesinin ardından ekmeğe yeni bir zam kapıda. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun açıklamasıyla Konya’da ekmeğin fiyatının 60 kuruş olabileceğini vurgularken, TESK yetkinin Esnaf Birliği’nde olduğunu açıklamıştı. Tüketiciler Birliği ise zammın iptal edilebileceğini belirtiyor. Ekmeğe yüzde 15 ila 20 arasında zam daha yapılacağı tartışmaları özellikle yoksul kesimi endişelendiriyor.

HONÇA: 3,5 YIL ÖNCE ZAM KARARI ALMIŞTIK
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, federasyonunun zam açıklamasını olumlu bulduklarını belirtti. Vedat Honça, 3,5 yıl önce 300 gram ekmek için 60 kuruş fiyat uygulaması kararı aldıklarını fakat fırın enflasyonundan kaynaklanan sebeplerden dolayı bu kararın uygulanmadığını söyledi. Honça, kaliteli ekmek için yılbaşından önce fiyat ayarlamasıyla ekmeğin fiyatının 60 kuruş olacağını bildirdi.

Fiyatının yüzde 25 arttırılarak 50 kuruşa yükseltilmesinin ardından ekmeğe yeni bir zam kapıda. Ekmeğin fiyatının 60 kuruş olabileceği belirtilirken, Tüketiciler Birliği, “Zam iptal edilebilir” dedi.
Kısa bir süre önce Konya’da ekmeğin fiyatının yüzde 25 artarak 50 kuruşa yükseltilmesini 6 Ekim 2010 tarihli gazetemizde “Ekmeğe sessiz sedasız zam!” haberiyle duyurmuştuk.  Sessiz sedasız yapılan zammın etkileri daha bitmeden Türkiye Fırıncılar Federasyonunun ekmeğe zam yapacağız açıklamasıyla vatandaşı yine zam endişesi sardı. Uzun süredir 40 kuruştan satılan ve bu yıl da buğdayda rekoltenin iyi olması nedeniyle zam beklenmeyen ekmeğe yüzde 25 zam yapılması bile vatandaşı oldukça mağdur etmişken, ekmeğe yüzde 15 zam daha yapılacağı tartışmaları özellikle yoksul kesimi endişelendiriyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın zam kararı aldıklarının açıklamasının ardından ise başta TESK ve İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nden tepki geldi. Tepkilerde şu an ekmeğe zam yapılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.
HONÇA: NORMALDE EKMEĞİN FİYATI 60 KURUŞ
Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça ise Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun zam açıklamasını olumlu bulduklarını belirterek, birçok ilde 300 gram ekmeğin fiyatının 70-80 ve 85 kuruşa kadar satıldığını kaydetti. Normalde ekmeğin fiyatının Konya’da 60 kuruş olması gerekirken fırıncılar arası enflasyondan kaynaklanan durum nedeniyle 300 gramlık ekmeğin 50 kuruştan satıldığını aktaran Vedat Honça, yılbaşından önce fiyat ayarlaması yapılarak ekmeğin fiyatının 60 kuruşa çıkabileceğini söyledi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun “Yüzde 15’inin üzerinde artış olmamak şartıyla ekmeğe zam yapılacak” açıklamasının yerinde bir açıklama olduğunu kaydeden Honça, “Şu anda ekmekte girdiler çok arttı. 3,5 yıl önce 32 lira olan un, şimdi 46 lira. Enerji fiyatları artıyor. İşçi maaşına zam yapamaz duruma geldik. Onun için federasyonun açıkladığı yüzde 15 zam da olabilir yüzde 10 zam da olabilir. Bu durum oda olarak fırıncılar ile yapacağımız fiyat ayarlamasında ortaya çıkacak. Ekmek 60 kuruş olsa bile yine en ucuz ekmeği Konya tüketiyor. Bunun nedeni ise Konya’daki fırıncılar arasındaki rekabetir” dedi. Federasyonun açıklamasına tepki gösteren kurumlara anlam veremediğini dile getiren Honça, TESK ve İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin esnafın yanında olması gerektiğini bildirdi. Fırıncıların çok zor durumda olduğunu aktaran Honça, fiyat ayarlamasının yapılmadığı takdirde fırınların kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
DİNÇ: AÇIKLANACAK ZAM İPTAL EDİLİR
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise ekmeğe yapılan zamların piyasa koşulları ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını, bu noktada zam yapılmasının fırsatçılıktan ibaret olduğunu savundu. Bu sezon ekmeklik buğday fiyatlarının 60 kuruş civarında olduğunu, 2008 yılına göre 10 kuruşluk bir artış yaşandığını belirten Dinç, “Buğdayın ekmek içindeki maliyet payı yüzde 21. Buğdaydaki 10 kuruşluk artışın ekmek fiyatlarına yansıması ise 2 kuruş olacaktır. Maliyete etki eden enerji, işçilik gibi diğer unsurlarda kayda değer bir artış yoktur. Ancak buna rağmen son bir yıldır zammın altyapısı hazırlanmakta ve ekmeğe zam geleceği açıklanmaktadır. Maliyetlerde zam gerektiren bir artış olmamasına rağmen psikolojik olarak zam açıklamaları yaparak bugüne kadar geldiler'' dedi.          Hukuki açıdan da yapılan bu zamların geçersiz olduğunu öne süren Dinç, şunları kaydetti: “Federasyonun zam yapma yetkisi yoktur. Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu madde 62'ye göre Fırıncılar Odasının zam talebi Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından karara bağlanıp bulundukları bölgenin en yüksek mülki amirliğine sunulur. Esnaf ve Sanatkârlar Odasının kararı da nihai olmayıp mülki amirliğin 7 gün içinde zammı reddetme yetkisi vardır. Dolayısıyla bu zamlar her halükarda mülki amirlerin önüne gelecek ve oralarda iptal edilecektir.”
HASAN AYHAN
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri