Eker markasından peynir açıklaması! Konya detayı dikkat çekti

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesine dahil edilen bir ürün, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Listede yer alan Eker Süt Ürünleri’nden konuyla ilgili detaylı bir açıklama geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesine dahil edilen bir ürün, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Listede yer alan Eker Süt Ürünleri’ne ait beyaz peynirle ilgili gelişmelere, firmadan detaylı bir açıklama geldi.

“ETİKET İLE İÇERİK UYUŞMADI” TESPİTİ

Bakanlığın 2 Şubat 2026 tarihli güncellemesinde, Bursa Mustafakemalpaşa’daki tesiste üretilen tam yağlı beyaz peynirde yağ oranının beyan edilen değerlerin altında kaldığı belirtildi. Bu tespit, ürünün “temel özelliği etkileyen içerik eksikliği” kapsamında değerlendirilmesine neden oldu.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Şirket açıklamasında ayrıca, alınan idari karara karşı hukuki sürecin başlatıldığı ve konunun yargıya taşındığı bilgisi paylaşıldı. Üretim süreçlerinin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şekilde sürdürüldüğü vurgulanarak, kalite ve gıda güvenliği standartlarına bağlılıklarının devam ettiği ifade edildi.

TARTIŞMA SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan listede yer almak, özellikle büyük markalar açısından kamuoyunda ciddi yankı uyandırmaya devam ederken; söz konusu olay, “tağşiş” ile “teknik sapma” arasındaki farkın yeniden tartışılmasına neden oldu.

KONYA DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde söz konusu ürünün numunesinin Ilgın bölgesinden alındığı bilgisi öne çıktı. Analiz sonuçlarına göre, ürünün etiketinde belirtilen yağ oranının gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek listeye dahil edildi. Bu durum, özellikle Konya’dan alınan numune üzerinden değerlendirme yapılması nedeniyle bölgesel olarak da dikkat çekti.

Eker Süt Ürünleri Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından bu açıklama yapıldı:

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Eker Tam Yağlı Beyaz Peynir, 1000 g, S.T.T. 27.04.2025, Pn: P141442155” numaralı ürüne ilişkin Konya Ilgın bölgesinden alınan analize ilişkin idari yaptırım kararları doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur.
Gıda üretiminde “tağşiş” (kasten yabancı madde karıştırmak. Örneğin süt yerine bitkisel yağ kullanmak) ile “teknik standart sapma” (mevsimsel süt değişimleri veya üretim bandındaki anlık dalgalanmalar nedeniyle yağ oranının sınır değerinin çok az altında kalması) birbirinden çok farklı kavramlardır. Söz konusu ürünün aynı seri ve parti numarasına ait numuneleri üzerinde farklı ve akredite laboratuvarlarda gerçekleştirilen yağ oranı analizlerinde dört ayrı olumlu sonuç elde edilmiştir. Bursa Gıda Araştırma Laboratuvarı, Uludağ Üniversitesi, Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı ve Konya Gıda Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan analizlerde ürünün kuru maddede yağ oranının ilgili mevzuata uygun olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına ait raporlar ek belgeler olarak açıklamamız kapsamında paylaşılmaktadır.
Eker Süt Ürünleri olarak, tüm üretim faaliyetlerimizi Türk Gıda Kodeksi ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde; yüksek kalite, hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uygun şekilde titizlikle sürdürmekteyiz.
Karara ilişkin hukuki süreç devam etmekte olup, ilgili mahkemelere itirazımız yapılmıştır, konu yargı aşamasındadır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri