Ecdadımızı tanımalıyız

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandıracağı Payitaht Müzesi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Başkan Tahir Akyürek, “Payitaht Müzesi Selçuklular adına yapılan ilk müze olacak Selçuklu ecdadımızı tanımak boynumuzun borcudur” dedi

Programa Vali Yakup Canbolat, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Fidan Yüksel, İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Cansaran, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, il müdürleri, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı. Toplam inşaat alanı 5 bin metrekare olacak Payitaht Müzesi 11.2 milyon liraya mal olacak ve 2018 yılı içinde tamamlanacak.

Konya Valisi Yakup Canbolat, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Konya’da yine çok kıymetli bir eserinin temelini atıyoruz. Devletin kurulduğu bu topraklarda, Payitaht Müzemizin temelini atıyoruz. Konya Selçuklu devletine başkentlik yapan bir il olması münasebeti ile, bu topraklarda bizim doğuşumuzun, var olmamızın temel sebebidir. Bu güzel eseri hayata geçirmede emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bizler ecdadı anlatmak ve bu topraklarda yaşatmak için her türlü çalışmayı yapmak zorundayız. Medeniyetimizi anlatmak, devam ettirmek ve ileriye taşımak bizim görevimizdir” dedi.

ECDAT EMANETİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da konuşmasında, "Tarihin bize emaneti olan bu şehrin emanetini bilmek zorundayız. Her tarafı ecdat yadigarı kokuyor. Ecdadımız büyük bedelllerle buraları miras bıraktı. Geleceğe bu şehri taşımak bu şehirde yaşayan herkesin görevi. Kurumların hassasiyeti önemli. Bu projenin birkaç sene önce yapılabilecekken şimdi temelinin atılıyor olması düşündürücü. Şehri güzelleştirmek ve yaşanabilir hale getirmek adına belediye başkanlarımız gayret içindeler. Onların gayretine hükümetimizin desteği ile pek çok projeler hayata geçiyor” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu da yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bu projede emeği geçenleri kutluyorum. Konya’nın 10-15 yıl öncesini düşündüğümüzde bir yabancı ziyaretçi Konya’ya geldiğinde Mevlana Müzesi’ni ziyaret eder oradan Kapadokya’ya giderlerdi. Konya’da kalınmazdı. Şimdi konaklama imkanları çok arttı. Konya’nın kalınabilirlik potansiyelinin artırılması önemli idi. Pek çok yatırımla bu sağlandı. Bir ziyaretçinin Konya’ya geldiğinde ziyaret edebileceği ve ayrılmamasını sağlayacak eserlere ihtiyacımız vardı. Konya’nın 8 tane giriş çıkış kapısı var. Burası İpekyolu üzerinde önemli bir şehir. Bu eser önemli. Konya’ya değer katan bir eser.”

TEMELLER KORUNUYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında, Payitaht Müzesi’ni hayata geçirmenin kolay olmadığını belirterek, “Şu anda kazılmış olan alan tarihi dokunun bulunduğu alan tarihçilerin ifadesine göre Selçuklu ecdadımız döneminde şifahane olarak faaliyet gösteren alan. Burada ortaya çıkan temeli koruyarak bu projeyi hayata geçiriyoruz. Payitaht Müzesi Selçuklular adına yapılan Konya’mızda modern müze anlamındaki ilk müze olacak. Bodrum kattaki tarihi şifahanenin temelleri muhafaza edilecek ve orada gezilebilecek bir alan hayata geçecek. Müzenin giriş katında da Miryokefalon Savaşı’nın hologram sistemiyle anlatıldığı bir galeri bulunacak. Anadolu’nun vatan yapılma mücadelesinde nice fedakarlıklar yapıldığını, nice şehitler verildiğini, kahraman ecdadımızın hangi mücadelelerle bize bu vatanı miras bıraktığını anlatmak bizlerin sorumluluğu. Böylece vatanımızın, milletimizin kıymetini yeni nesiller daha iyi anlayacak” ifadelerini kullandı.

OKUL YIKILACAK, OTOPARK DÜŞÜNÜLÜYOR

Akyürek, konuşmasının devamında, "Müze binasında aynı zamanda meydana hitap edecek şekilde, AK Parti Genel Merkezi'nde olduğu gibi konuşma balkonu da yer alacak. Paravanın kalkması ile meydan 20 metre genişleyecek. Ali Gav Medresesi'nin retorasyonunu da yapmıştık. Atatürk Anadolu Lisesi binası ile ilgili de Milli Eğitim ile görüşmelerimiz sürüyor. Başka bir yere bir okul kazandırarak bu binayı da yıkıp meydana kazandıracağız. Meydan dinlenme alanı, yeşil alan olacak. Okul temellerinde de sorun çıkmazsa turist otobüslerinin park edeceği bir otopark yapmayı düşünüyoruz" dedi.

(Yıkılması planlanan okul arka planda yer alıyor)

MEYDAN BÜYÜYECEK

Yeni nesillerin Anadolu’yu bize vatan yapan Selçuklu ecdadımızı yeteri kadar tanımadığını belirten Başkan Akyürek, “O Sultanlar ki gaza duygusuyla, cihat duygusuyla bir ömür boyu at üstünde mücadele ettiler. Selçuklu ecdadımızı tanımak boynumuzun borcudur. Müzenin bitmesiyle birlikte meydanın genişlemesi ve meydanın yeniden tanımlanmasını sağlanmış olacak. Meydan daha büyük kalabalıklara hitap eder şekle gelecek” dedi. Konya için canla başla çalışmaya devam ettiklerine vurgu yapan Başkan Akyürek, “Konya misyonu olan bir şehir. Konya payitaht şehir. Konya kurucu şehir. Konya’nın bu özelliklerini daha da güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Bir başkent daima başkenttir. Bu sözü asla unutmamalıyız. Konya’da yaşayan insanlar olarak bir bütün olarak Konya’nın bu tarihi mirasına hep birlikte sahip çıkmalıyız. Medeniyetlerin beşiği olan bu topraklarda 21. yüzyılda bu mirasın temsilcileri olarak bir bilgeliği üzerimizde taşımalıyız” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri Payitaht Müzesinin temelini atan butona birlikte bastı.

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri