Dolar 50 TL'yi bu tarihte aşacak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dolar kurundaki beklentisini duyurdu. Buna göre doların 50 TL'yi aşabileceği tarih belli oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayımladı. Reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 71 katılımcının yer aldığı ankette; yıl sonu enflasyon, dolar kuru, faiz ve büyüme beklentileri güncellendi.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki ankette yüzde 23,23 iken, bu dönemde yüzde 24,11’e çıktı.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi: Yüzde 22,10

24 ay sonrası TÜFE beklentisi: Yüzde 17,11

12 ay sonrası enflasyon beklentilerinde en yoğun tahmin aralığı yüzde 21,00–22,99 bandı oldu. 24 ay sonrasında ise beklentiler ağırlıklı olarak yüzde 16,00–18,99 aralığında toplandı.

FAİZ BEKLENTİLERİ YUKARI YÖNLÜ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 36,95’e yükseldi.

Mart ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısı için politika faizi beklentisi ise yüzde 36,08 olarak kaydedildi.

DOLAR İÇİN 50 TL ÜZERİ TAHMİN

Ankette dikkat çeken başlıklardan biri de döviz kuru beklentisi oldu.

2026 yıl sonu dolar/TL beklentisi: 51,09 TL

12 ay sonrası dolar/TL beklentisi: 52,39 TL

Bu tahminler, dolar kurunun yıl içinde 50 TL seviyesinin üzerine çıkmasının beklendiğini ortaya koydu. Önceki ankette yıl sonu beklentisi 51,17 TL idi.

BÜYÜME TAHMİNLERİ DEĞİŞMEDİ

GSYH büyüme beklentileri ise sabit kaldı.

2026 büyüme beklentisi: Yüzde 3,9

2027 büyüme beklentisi: Yüzde 4,3

Anket sonuçları, enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonun sürdüğünü, faiz beklentilerinin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini ve döviz kurunda 50 TL üzeri seviyelerin baz senaryo olarak öngörüldüğünü gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri