Denizden getirdikleri akaryakıtı piyasaya sürüyorlar! ÖTV kaçakçılığının önüne geçilmeli

PÜİS Konya Şube Başkanı Ahmet Çöğen, Pandemi süresi boyunca akaryakıt istasyonlarınının geçen yıla göre yüzde 60 daha az satış yaptığını belirterek, bu zor süreçte zarar etmelerine rağmen eleman çıkartmadıklarını söyledi

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Konya Şube Başkanı Ahmet Çöğen, Başkan Yardımcısı Bekir Koçbeker, Sayman Ahmet Koçak ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sözen Merhaba Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen de hazır bulundu.

Pandemi sürecinde PÜİS’e bağlı akaryakıt ve LPG istasyonlarında 24 saat TSE standartlarında hizmet verdiklerini dile getiren Ahmet Çöğen, “Aksaray, Karaman illerindeki PÜİS üyelerimiz de PÜİS Konya Şubesi’ne bağlı olarak 700 akaryakıt ve LPG İstasyonu’nda müşteri memnuniyeti olarak, güler yüzlü pompacılarımız, market görevlilerimiz, hijyenik tuvaletlerimizle müşterilerimize son derece güvenli hizmet sunmaktan mutluluk duymaktayız. Pandemi sürecinde 24 saat açık olan PÜİS istasyonlarının marketlerine koştular. PÜİS istasyonlarına giren müşterilerimiz öncelikle, güven, kalite ve iyi hizmet aramaktadırlar. Pandemi süresince de PÜİS istasyonları dezenfekte edilerek, bu pandemi dönemini sağlıklı bir şekilde yönetmiştir” dedi.

SATIŞLAR YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞTÜ

Pandemi süresi boyunca akaryakıt istasyonlarınının geçen yıla göre yüzde 60 daha az satış yaptığını kaydeden Ahmet Çöğen, “Geçen yıla göre satışlarımızda ciddi düşüşler yaşandı. İnsanlar evinden çıkmadı. Masraflarından kısmak zorunda kaldı. Birçok sektör işçi çıkarmak zorunda kalırken, biz işçi çıkarmadık. Masraflarımız aynı kaldı fakat yine de çalışanlarımızı işten çıkarmadık. PÜİS üyeleri bu konuda büyük fedakârlık yaptı” diye konuştu.

10 NUMARA YAĞ SATIŞI VE KULLANIMI BİTMEK ÜZERE

Türkiye’de 10 numara yağ kullanımının ve satışının bitme noktasına geldiğini de belirten Çöğen, şunları söyledi: “Doğu illerimizde hala 10 numara yağ satışı ve kullanımı devam ediyor ama eskisi gibi değil. Ama büyük illerimizde görmek neredeyse imkansız hale geldi. Eskiden yol kenarlarında 10 numara yağ satışı yapılırdı. Bunlar kaçaktı. 10 numara yağ bitmek üzere. 10 numara yağ gerçekten 10 numara yağ değildir. Araçlarda ve otobüslerde çıkan yangınlarının nedenlerinin büyük bir kısmı 10 numara yağ kullanımıdır. Samsun’da, Konya’da otobüs yangınları çıktı. Atık yağları harmanlayarak, kullananlar da kullandıkları yağa 10 numara yağ demeye başladı. 10 numara yağ uzun dönemde aracın pompasını bozan bir ürün. Yanıcılığı motorine ve benzine göre daha fazla. 10 numara yağ olarak satılabiliyordu. 10 numara kısa vadede kar ettiriyor gibi görünüyor ama ileride çok ciddi zararları oluyor. Aracın motorunu bozuyor, pompasını bozuyor. Çok ciddi arızalar meydana geliyor. Resmi olarak satıldığından ÖTV’den avantaj sağlayan firmalar vardı. Maliye de bunu gelir kalemi olarak kabul etti. PÜİS Başkanımız da bu yağın kullanımının engellenmesi yönünde çok çaba gösterdi. 10 numara yağ gelir kalemi olmaktan çıktı. 10 numara yağ artık kaçak akaryakıt olarak kayıtlara geçti. Son 2 yıldır bu konuda ilerlemeler kaydedildi.”

ÖTV KAÇAKÇILIĞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Akaryakıtta ÖTV kaçaklığının önüne geçilmesi çağrısında da bulunan Çöğen, “10 numara yağ kullanımıın azalma nedenlerinden biri de ÖTV kaçakçılığıdır. İnsanlar denizden getiriyorlar ve bu akaryakıtları piyasaya sürüyor. Bu kaçak akaryakıtlar tarımda çok kullanıyor. Fatura kesmiyorlar. ÖTV’yi devre dışı bırakıyorlar. ÖTV kaçakçılığı 10 numara yağ kullanımı bitirdi. ÖTV’yi kaybediyorlar, oradan kazanıyorlar. Bu yüzden 10 numara yağ kullanımı azaldı. ÖTV kaçakçılığı çok ciddi bir olay. Bunun önüne geçilmeli. E-irsaliye ve plaka okuma sistemine geçiliyor” ifadelerini kullandı.

11 BİN AKARYAKIT İSTASYONU PÜİS ÜYESİ

Kaçak akaryakıt kullanımı ile ilgili mücadelenin de sürdüğünü kaydeden Çöğen, şunları kaydetti: “Biz PÜİS üyeleri olarak namusuyla, şerefiyle haysiyetiyle çalışan bir sektörün içerisindeyiz. Türkiye’de 13 bin akaryakıt istasyonun 11 bin tanesi bizim üyemizdir. Bir de kaçak akaryakıt ile ilgili bir çalışma yürütülmektedir. Kaçak akaryakıt işi de artık son bulacak. Akaryakıt istasyonuna giren araç plaka tanıma sistemi ile kayıt altına alınacak. Temassız kart ile alışverişinizi yapıyorsunuz. İstasyondan çıkıncaya kadar sisteme kayıt yapılıyor. Yavaş yavaş bu sistem Türkiye’de oturmaya başlayacak. Böylece kaçak akaryakıt kullanımının önüne geçilecek.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri