Denetimler yetersiz işçiler bilinçsiz!

Yapılan bütün uyarılara rağmen iş kazası ve işçi ölümlerinin önüne geçilemiyor. İş kazalarında Türkiye ortalamasının altında yer alan Konya’da en çok inşaat, gıda ve makine sektörlerinde kazalar yaşanıyor.

İş kazaları, Türkiye’nin çözülemeyen sorunlarının başında geliyor. Her yıl yapılan onca uyarı ve denetime rağmen iş kazalarının önüne bir türlü geçilemiyor. Türkiye, iş kazalarında Avrupa 1’cisi olurken, dünyada ise ilk 5 arasında yer alıyor. Ülkemizde en fazla iş kazaları, inşaat ve maden sektöründe yaşanıyor. Konya ise iş kazalarında Türkiye ortalamasının altında yer alan iller arasında yer alıyor. Konya’da en çok iş kazaları inşaat, gıda ve makine sektörlerinde görülüyor.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE HEKİMİ ÇALIŞTIRILMIYOR!

Saha denetimlerinin çok fazla yapılmadığına dikkat çeken A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hulusi Ada,

Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin de yetersiz kaldığına vurgu yaptı. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince bazı firmaların iş güvenliği uzmanı ve hekimi çalıştırmak zorunda olduğunu hatırlatan Ada, “ Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren iş kollarında iş güvenliği uzmanı ve hekiminin çalıştırılması zorunludur. Çok tehlikeli iş kolları inşaat ve maden sektörüdür. Tehlikeli iş kolları ise gıda ve makine sektörüdür. Maalesef bu kural da tanınmıyor” dedi.

KAZAYI EN ÇOK ‘BEN BİLİRİM’ DİYENLER YAŞIYOR

İş kazalarının ve işçi ölümlerinin azaltılması adına devlete, işverene ve işçiye çok fazla sorumluluk düştüğünü ifade eden Ada, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öncelikli olarak işverenin kanunlar gereğince bütün gerekliliği yerine getirmesi gerekiyor. Zaten bu konuda devlet, işverenden birçok şey istiyor. Daha sonra bu konuda devletin denetimlerini de artırması gerekir. Pandemi sürecinde yüz yüze eğitim yapılmıyor. Bu süreçte çalışanlara kurallara uyma, kazalara karşı bilinçlendirme konularında online eğitimler verilmeli. İş güvenliği kültürünün artırılması şart. Çalışanlar, ‘Bana bir şey olmaz’ modunda. ‘Ben, bu işi yıllardır yapıyorum’ diyen işçiler, kazayı en fazla yaşayanlar oluyor. Yani iş kazasını en çok ‘Ben bilirim’ diyenler yapıyor.”

KONYA’DA DA DENETİMLER YETERSİZ

Konya’da iş kazalarının en fazla inşaat, gıda ve makine sektörlerinde yaşandığını aktaran A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hulusi Ada, Konya’nın ayrıca kazalarda Türkiye ortalamasının altında yer aldığını da kaydetti. Ada, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Türkiye’nin iş güvenliğinde karnesi pekiyi değil. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da denetimler yetersiz. Cezaların da caydırıcı olması gerekiyor. Avrupa'da işçiler koruyucu ekipman olmadan şantiyeye girmiyor. Biz ise zorla, korkutarak baret ve kemer taktırıyoruz. İş güvenliği bir kültürdür. Mesele, bir kültür meselesi. Kurumsal firmalar, tedbir konusunda çok daha iyi. Bu anlayışı, bütün işletmelere yaymalıyız.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri