Deflasyon

Şevki Çobanoğlu
Deflasyon, piyasadaki paranın azaltılmasıdır. Talep azlığı sebebiyle bir kısım malların müstahsilin elinde bırakılması ve fiyat düşmeleridir. Piyasadaki paraların belli usûl ve yollarla çekilmesi sonucu, tüketicilerin mala karşı olan talepleri azalmaktadır.
Tedâvüldeki paranın azaltılması, yani deflâsyonda ücret ve fiyatlar düşer. Sonuç olarak mala olan talep azalır. Bu da üretimin azalmasına, işsizliğin artmasına yol açacağından bir başka yönden mahzurludur. Tedâvüldeki paranın azaltılması borçlular ve müteşebbisler için zararlıdır (1). Bir ekonomi için enflasyon ne kadar kötü bir olaysa, deflasyon da o kadar kötü bir olaydır.
Deflasyoncu bir ekonomide, emtia satışlarında büyük durgunluklar vücuda gelir. Böylesi bir olay emtia stoklarını çoğaltır. Firmaların ürettiği malları satamaması sonucu iflaslar vukuu bulur. Türkiye ekonomisinde zaman zaman deflasyonist politikalar izlenerek ekonomik durgunluk dönemleri yaşanmış olup, bu yolla bazı firmaların iflas ettiği görülmüştür. Deflasyonun ekonomideki etkisi bunalım ve işsizliktir.
Kaynak:
1) Aktan, Doç. Dr. Hamza, İslâm Açısından Enflasyon ve Çözüm Yolları, İlmi Tartışmalar Dizisi: 1, Ensar Neşriyat, İstanbul, 1983, sh:131.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.