Norveç Devleti ile Dost Eli Derneği’nin işbirliğinde çocuk yaştaki evliliklerin önüne geçmek için hazırlanan projenin tanıtımı yapıldı. Toplantıda küçük yaşta zorla yapılan evlilikler ile çocukların istismar edildiği vurgulandı
Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçiliği ve Dost Eli Derneği İşbirliği ile gerçekleştirilen “Erken Yaşta ve Zorlama ile Gerçekleşen Evliliklerin Birey ve Aile Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” projesinin tanıtımı yapıldı. Dedeman Otel’de gerçekleşen tanıtım toplantısında çocuk yaştaki evliliklerin ahlak dışı bir davranış olduğu vurgulandı. Programa Vali Aydın Nezih Doğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Norveç Krallığı eski Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsver, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Ötüken, Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer ve çok sayıda davetli katıldı.
Çeşitli faktörler nedeniyle erken evliliklerin görüldüğünü ancak bu tür evliliklerin önüne sosyo-ekonomik iyileştirmeler ile geçilebileceğini ifade eden Vali Aydın Nezih Doğan, “Çünkü çocuk yaştaki evlilikler topluma hiçbir şey vermez” dedi. Çocuk yaştaki evlilikleri durduracak çalışmaların yapılması gerektiğini aktaran Vali Doğan, “Dost Eli’nin başlattığı bu çalışmada gerçekten takdire şayandır. Bu çalışmanın aynı zamanda devlet eliyle de yapılması ileriye dönük önemli adımların atılacağının da bir göstergesidir. Kulu’da gençler Avrupa’ya gideceğim düşüncesiyle Lise’ye gitmiyor ve Ortaöğretimde öğrenci bulunmakta zorlanıyor. vatandaşlar ise gençlerin kafasındaki bu Avrupa özleminin silinmesini istiyor. Çocuklarının okumalarını istiyorlar. Onun için ekonomik ve sosyal faktörlerinin devreye sokulmasıyla gençlerin eğitime yönlendirilmesi de sağlanabilinir” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan da, ailenin insani değerlerin ve kültürün devamlılığını sağlayan önemli bir kurum olduğunu belirterek, bu anlamda çocuk yaştaki evliliklerin birçok toplumsal sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi. Çocuk yaştaki evliliklerin toplumda psikolojik rahatsızlıkların artmasına neden olduğunu aktaran Asan, şunları kaydetti: “Kızlar oyun çağında evleniyorlar ve şiddete maruz kalıyorlar. Anneliğin ne olduğunu öğrenmeden anne oluyorlar. Böylece fiziksel ve psikolojik sağlık sorunları artıyor. Onun için çocuk yaşta zorla evlendirmek hak ihlalidir ve istismardır. Medeni Kanunun 104. maddesine göre 18 yaşından önce kimse evlenemez. Çok çok önemli durumlarda ise ancak mahkemenin verdiği izin ile evlenebilirler. Çocuk evlilikleri ise Doğu ve Güneydoğu illerinde çok fazladır. 2006 yılında yapılan araştırmaya göre evliliklerin yüzde 28’i 18 yaş altıdır. 18-24 yaş arası evlilikler ise yüzde 54 seviyesindedir. Böyle bir tablo ileride toplumsal olarak sıkıntılar yaşamamıza neden olabilir. Bu bakımdan burada ailelerin bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Bu anlamda böyle bir proje başlattıkları için Dost Eli Derneği’ne teşekkür ediyorum.”
Projenin önemi hakkında bilgi veren Norveç Krallığı eski Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsver, anlamlı bir proje hazırladıkları için ve belli tabuların yıkılmasına ön ayak oldukları için Dost Eli Derneği’ne teşekkür etti. Norveç’te 240 ülkeden insanın yaşadığını ve bunların içinde 15 bin kadarının Konyalı olduğunu belirten Landsver, “Biz göçmenlerin kendi kültürleri ile yamalarını istiyor ve ifade özgürlüğü sunuyoruz. Ancak hiçbir zamanda insan hakları ihlaline izin vermiyoruz. Bu anlamda çocuk yaşta evlilik kabul edilemeyecek bir davranıştır. Böyle bir davranışın saygı duyulacak bir tarafı yoktur. Bu belki cahillik olarak görülebilinir fakat genellikle çocuk evlilikleri çıkar ilişkisi neticesinde gerçekleşiyor. Fakat ne dersek diyelim böyle bir durum kabul edilemez ve ahlaki değeri de yoktur. Gerek Hıristiyanlık gerekse Müslümanlık böyle bir durumu kabul etmez” dedi.
Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer de Dost Eli Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 2001 yılında Konya’da işe başladıklarını ve hiçbir yerde şubelerinin olmadığını aktaran Seçer, şöyle konuştu: “Kısa süre içinde yardım faaliyetini 22 ülkeye ulaştırdık. Konya’da 650 köye yardım elini uzattık. Hayırseverlerimizin yardımları ile faaliyet anlarımızı daha da geliştirdik. İhtiyaç sahibi herkesin yardımına koştuk. Yapmış olduğumuz bu çalışma da kızlarımızın çocuk yaşta evlenmeyip okula gitmesi içindir. Onların bu ihtiyacına cevap verebilirsek mutluluğumuz daha da artacaktır.”
HABER MERKEZİ