“Çiftçiye ihanet etmeyin!”

Tarım ve Ekonomi Yazarı Sadettin İnan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Tarım Kredi marketlerinde fiyatların düşürülmesini bir felaket olarak yorumladı. İnan "Felaketin ötesinde çiftçiye yapılmış bir ihanettir" dedi

Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 30'dan fazla temel tüketim ürünlerinde indirim kararı alındı. Alınan karar sonrası yüz binlerce kişi 15 Ağustos 2022 Tarım Kredi Kooperatif Marketleri indirim kataloğunu araştırmaya başladı. Kararın ardından vatandaş marketlere akın etti. Makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ay çiçek yağı, zeytin yağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezi gibi birçok üründe indirim yapıldı. Tarım ve Ekonomi Yazarı Sadettin İnan ise Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde indirime gidilmesi kararını eleştirdi.

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ'NİN ASIL PATRONU ÇİFTÇİLERDİR!

İnan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Tarım Kredi marketlerinde fiyatların düşürülmesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tarım Kredi Kooperatifleri'ni uzun süredir yakında takip ettiğini ifade eden İnan, Cumhurbaşkanı'nın fiyatları indirme talimatını 'felaket' olarak değerlendirdi. "Felaketin ötesinde çiftçiye yapılmış bir ihanettir" diyen İnan, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan işi ülke tarımı açısından , çiftçi açısından ancak ihanetle tanımlandırabiliriz. Şöyle ki herkes Tarım Kredi Kooperatiflerini kamu kuruluşuymuş gibi biliyor. Ancak Tarım Kredi Kooperatifi, ne Et ve Süt Kurumu ne de Toprak Mahsulleri Ofisi gibi bir kurum. Tarım Kredi Kooperatifleri tamamen özel bir kanunla kurulmuş, özel bir yapısı olan, çiftçiler tarafından yönetim kurulu atanan kişiler tarafından yönetilen bir çiftçi kuruluşudur. Ve öz sermayesi tamamen çiftçi ortaklarından toplanan kaynaklardan oluşur. Tarım Kredi Kooperatifi'nin asıl patronu çiftçilerdir ama siyaset son zamanlarda burada aktif olduğu için sanki buranın sahibi çiftçiler değil de kamu kuruluşuymuş gibi görülüyor ve asıl hata da orada yapılıyor."

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLSE GIDA ENFLASYONUNU KONUŞMAYIZ!

Gıda fiyatlarının düşürülmesi için bir politika ortaya koyamayan siyasilerin, bir lobiyle mücadele ediliyor algısı oluşturmak için Tarım Kredi marketlerini kullandığını öne süren İnan, "Tarım Kredi Kooperatiflerinin asli görevi çiftçisinin girdisini ucuz bir şekilde temin etmektir" dedi. İnan, "Tarım Kredi'nin asıl görevi çifçiye, yem, kredi temin etmektir. Bizim en büyük sorunumuz çiftçinin girdi maliyetlerini düşürememiş olmamızdır. Girdi maliyetleri düşürülmüş olsa bugün gıda enflasyonunu konuşmamış olacağız" şeklinde konuştu.

MALİYET DÜŞMEDEN FİYAT DÜŞERSE ÇİFTÇİ ZARARA UĞRAR

Maliyetler düşürülmeden fiyatların düşürülmesinin çiftçiyi zarara uğratacağının altını çizen İnan, her indirimin Hazine'den değil çiftçinin öz sermayesinden karşılanacağının altını çizdi. Sadettin İnan, Tarım Bakanı ve Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürünün bu kararın doğru olmadığı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uyarması gerektiğini söyledi. Tarım Kredi eliyle marketlere baskı uygulanmaya çalışıldığını aktaran İnan, böyle bir kararla fiyatların düşürülmesinin mümkün olmadığını belirterek "Bu üreticiyi baltalamaktır" diye konuştu.

ÇİFTÇİ TARIM KREDİ İLE ÇALIŞMAKTAN KAÇIYOR

Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kaçtığını öne süren İnan, "Kuruluşun sermayesi düşüyor. Çiftçilerin kullandığı kredilerde bir artış yok, geriye doğru giden bir kredi hacmi var. Tarım Kredi'yle iş yapan çiftçi sayısına baktığımızda son 4 yılda kaçış var. Genel müdürün, Tarım Kredi’nin battığını çevresine söylediğini duyuyoruz. Çiftçi, Tarım Kredi'yle çalışmaktan kaçınıyor." şeklinde konuştu. Çiftçinin en büyük sorunun girdi olduğunu, bununda başında gübre geldiğinin altını çizen İnan, gübre fiyatlarının düşürülememesinin dem vurdu. İnan, "Bir lobi var, bunlara kimsenin gücü yetmiyor. Gübretaş’ta bir sıkıntı varken, fiyatları düşürmek için böyle hamleler yapılması o lobiye kimsenin dokunamadığı anlamına geliyor" dedi.

MESUT TURAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri