Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, son haftalarda yaşanan tarımsal kuraklık ve hükümetin tarım politikaları hakkında bir basın açıklaması düzenledi. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmeler ve ithalata dayalı politikalar nedeniyle çiftçinin zor günler yaşadığını belirten Kalaycı, ürettiği ürünü değerinde satamayan, mazot ve gübre başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki yüksek zamların ardından gelen don ve kuraklık ile çiftçinin perişan olduğunu söyledi.
KURAKLIĞA ÖNLEM İTHALAT OLMAMALI
Kuraklık ve don nedeniyle hububat ürünlerinin olumsuz etkilendiğini belirten Kalaycı, “Çiftçinin bu sıkıntılarla içi yanarken hükümet yine ilk önlem olarak ithalata sarılmış, Bakanlar Kurulu Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı görevini verdi” dedi. Geçtiğimiz hafta TBMM genel kurulunda Tarım Bakanı Mehdi Eker'in “Şubat, mart ve nisan ayındaki yağışların kuraklık riskini önemli derecede azalttığı” şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Kalaycı, “Tarım Bakanı ya tarımdan bîhaber, Ya da çiftçiyi umursamıyor. Açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla dondan zarar gören 60 ildeki çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl ertelenecek. Belli ki faiziyle ertelenecek. Çiftçinin zararı sigorta tarafından karşılanacak ama çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramamış çiftçimiz ise zararıyla başbaşa kalacak” diye konuştu.
“RİSK AZALDIYSA NEDEN DUAYA ÇIKILIYOR?”
Çiftçinin perişan, tarlasına bahçesine ateş düşmüş olduğu için yağmur duasına çıktığını ifade eden Mustafa Kalaycı, konuşmasına şöyle devam etti: “Tarım Bakanı ise kuraklık riskinin önemli ölçüde azaldığını, neredeyse kuraklığın olmadığını söylüyor. Demek ki Konyalı çiftçiler günlerdir boş yere yağmur duasına çıkıyor. Buradan hep beraber Cihanbeyli'ye, Altınekin'e, Çumra'ya, Karapınar'a, kısacası Konya Ovasına çıkalım, dolaşalım. Çiftçimizin içine düştüğü içler acısı durumu hep beraber yerinde görelim.Görülecektir ki pek çok ilçemizde afet bölgesi ilan edilecek yerler vardır. Buğday ve arpada yüzde 50'ye varan hasarın olduğu ilçelerimiz var. Uzmanlar bundan sonra yağacak yağmurun da çok fazla olumlu etkisinin olmayacağını söylüyor. Bu vahim durumu görmeyen bir Tarım Bakanı'ndan ülke tarımına ve çiftçiye hayır gelir mi? Sayın Başbakan şehrimize geliyor, çitçimizin durumuyla ilgili bir kelime dahi etmiyor. Vatandaşın derdi farklı, Ankara'nın derdi farklı.”
Hükümet'in biran önce kendine gelmesi gerektiğini belirten Kalaycı, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Çiftçimiz acilen kapsamlı bir destek paketi açıklamalıdır. Kuraklık ve don kaynaklı zararlar belirlenerek, çiftçinin zararı biran önce tanzim edilmelidir. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan kredi borçları ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları faizsiz ertelenmelidir.Tarımsal destek miktarı, milli gelirin yüzde 1'ine çıkarılmalıdır. Tarım sektörünün yapısal sorunlarını çözecek, tarımsal girdi yükünü azaltacak ve tarım sektörünü yeniden ayağa kaldıracak tedbirler, mutlaka ve ivedilikle alınmalıdır.”
“İnsanların ekmeğiyle oynamayın”
Belediyelerin seçimler sonrası bazı çalışanlarını işten çıkardığına da değinen Mustafa Kalaycı, “Meram Belediyesi'nde 42 taşeron işçi işten çıkarılmıştı, dün aldığımız bilgilere göre yıllardır Karatay Belediyesi'nde çalışan işçilerden 9'u işten çıkarılmış. Hemşerimiz telefonda ağlıyor, evime ekmek götürecek param yok diyor. Ereğli'den de telefonlar geliyor. Baskılar artmış, maaşlar ödenmiyor, işten çıkartmalar başlamış. İnsanların ekmeğiyle oynamayın. Bu bir zulümdür” dedi. Kalaycı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çıkarılan kişilerin hiç birinin siyasi görüşü nedir bilmiyorum. Bu insanların aileleri var, çocukları var. Çalışanın ekmeğiyle oynanması kabul edilemez. Bu bir zulümdür. Konuyu basın ile paylaşmadan önce bir çözüme ulaşabilir miyiz ümidiyle yaklaşık bir hafta önce AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun ile paylaştım. Kendisi teşekkür ederek, konu ile ilgili görüşlerime katıldığını ve belediye başkanlarını arayacağını belirtmişti ama henüz bir netice göremedik. Bu mağdur işçilerimiz biran önce işlerine geri dönmelidir. Sayın Sorgun'un konu ile ilgili bir açıklama yapmasını ve bir adım atmasını bekliyoruz.”
HÂLİD ŞEN merhabahaber.com