Cemeate, birliğe, beraberliğe Kavuşmanın adı: Cuma

Bayram Miroğlu

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.( Cuma Suresi – 9)

Her Cuma vakti geldi mi yüreklerimize bir acı çöker, bir hüzün kaplardı bedenimizi. Hasret kalmıştık. Ayrı kalmanın, cemaatle Cuma Namazını eda edememenin acısı ne kadar da zordu. Ama artık Cuma Namazımıza kavuştuk. Rabbime hamd olsun.

*** 

Ülkemizin de içerisinden geçtiği bu zor günlerde, daha doğrusu imtihandan geçtiğimiz bu zaman diliminde bazı kısıtlamaları hep birlikte yaşadık. Daha önce hiç bilmediğimiz bazı gerçekleri görmüş olduk. 

**

Evde kaldığımız süre zarfında özgürlüğün kısmi de olsa elimizden alınmasına şahit olduk. Cemaatle namazlardan ve Cuma Namazından uzak kaldık. Peki, bu zaman diliminde bu yaşadıklarımızdan ibret aldık mı?

*** 

Bu sürecin bize kazandırdığı birçok olumlu yönü de oldu elbette. Elimizdeki nimetlerin farkına vardık. Özgürlüğün ne demek olduğunu anladık. Cemaat ruhunu kavradık. 

**

Dinimizin bize öğretisi, emri olan temizliğin ne kadar mühim bir konu olduğunun farkına vardık. Günde beş vakit abdest almanın hem bedenimizi hem de ruhumuzu temizlediğini kavramış olduk.

**

Kendimize çeki düzen vermemiz gerektiği, ne yapıp edersek muhakkak bir karşılığının olduğu, yani başımıza gelenlerin kendi yapıp ettiklerimiz yüzünden yaşadığımızı anlamış olduk. 

**

Gözle görülemeyen,  bir hastalığın dünyayı dize getirdiğine yani Rabbimizin emir ve buyruklarına uymayan nice kavmin helak edilmesi gibi eğer biz de kendimize çeki düzen vermez isek Rabbim muhafaza buyursun büyük bir felaketle karşı karşıya gelebileceğimize şahit olduk. 

*** 

Ve artık geçilen bu sürecin sonunda kısıtlamaların esnetilmesi sonucu şu anda öğle ve ikindi namazlarını ve belirlenen alanlarda Cuma Namazlarımızı eda etmeye başladık. Bizler kurallara uymaya devam etmez, belirlenen ölçüleri ihlal edersek Allah muhafaza tekrar karantina süreci ve sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek ve kavuştuğumuz cemaatle namazlarımızdan tekrar uzak kalacağız.

***

Cumanın, cem olmanın, cemaat olmanın ve birlik olmanın ruhunu kavradığımız şu günlerde Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin diyor;

Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.