Candan: Faizle bu iş yürümez

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Veysel Candan, Türkiye'nin faizle ekonomiyi yürütmeye çalıştığını söyledi.

AK Parti Hükümeti'nin 11 kez bütçe yaptığını ve bütçelerin hepsinde açık olduğunu söyleyen Veysel Candan, açıkların faiz yüzünden olduğunu, bunun da vatandaştan zam yolu ile karşılanmaya çalışıldığını söyledi

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Veysel Candan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümetin yaptığı özelleştirmeleri değerlendiren Candan, “Başbakan her zaman, 'bizi çekemiyorlar' diyor. Ama bizlerin konuşmasına fazla izin vermiyor, hemen sözümüzü kesmeye çalışıyorlar. Biz söylüyoruz, ekonomi iyi gitmiyor. En son iki köprü ve 8 otoyol 25 yıllığına kiralandı. Özelleştirme adı altında satılan bu köprü ve otoyollar, 5 yıllık gelirine karşılık, 25 yıllığına veriyoruz. Bu da 20 yıl boyunca o köprüyü işleten firmanın cebine daha fazla para girmesi ve istediği zaman da oralara zam yapabileceği anlamına geliyor” diye konuştu. Candan, 10 yıllık süre içerisinde birçok bankanın hissesinin, Et Balık Kurumu'nun, çimento fabrikalarını özelleştirme adı altında satıldığını da belirtti.

BÜTÇE 10 YILDIR HER ZAMAN AÇIK VERİYOR

Ekonomi ile ilgili yapılan işlemlerde yanlışların olduğunu vurgulayan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Veysel Candan, “Hesaplar yapılırken, yabancı bankaların işlem cirolarını da bize aitmiş gibi gösteriyorlar. Yabancı sermayeye açıldığımız anda kriz tehlikesi var demektir. Onun için ülkeler hep borçlanırken dikkat ederler, petrol gibi stratejik ürünlerin alımını yaparken dikkat ederler. Bunun için bizim hükümetin yaptığı bu özelleştirmeler yanlış. Özelleştirme değil, özel işlem yapıyorlar, bu özel iş sonunda da vatandaş soyuluyor” ifadelerini kullandı. Geçmişten bu yana yapılan yıllık bütçe görüşmelerinde her zaman açığın meydana geldiğini dile getiren Candan, “Bu hükümet, iktidara geldiğinden bu yana 11 defa bütçe yaptı. Her bütçe açık verdi. Denk bütçe yapamadılar. Bu ay da yaptıkları bütçeyi iki ay sonra değiştirmek zorunda kalıyorlar. Üç ay sonraki hedefi göremiyorlar, 2023'ü nasıl görecekler. 2013 yılında bütçeye gelecek olan tahmini bütçe 404 milyar TL giderimiz, gelirler 370 milyar TL. 34 milyar TL açık var. Açıkları hep dışarıdan faiz alarak kapatmaya çalışmışlardır. Bu kapatma işlemlerinde sapmalar olduğu zaman, petrol ürünlerine, elektriğe, KDV'ye ÖTV'ye zam yapılarak, açık kapatılmaya çalışılmıştır. Bu yapılanlar tefeci bütçesidir. Bu bütçe ile milletin karşısına çıkılıyor. Bütçenin altında sapma olursa, zamlar yapılarak, işler düzeltilecek şeklinde ibareler yer alıyor. Bütçe müzakere yapılırken, yapılacak olan zamlar kararlaştırılıyor, ama rakamları tam bilemedikleri için bunu net söyleyemiyorlar. Yıl başından sonra vatandaş hem elektrik de hem doğalgaz da zammını beklesin. Bütçe yapamıyorlar, sapmaları vatandaşın cebine doğru götürüyorlar. Fiyatların gerçek değerine bakmadan, gelen para ile faiz ödeyeceği için hemen özelleştirme yapılıyor. 1987'de bizim ekonomimiz dünyada 14'üncü iken, 2012'de 17'inci sıraya gerilemişiz” dedi.

'TARIMI YAPILMAZ HALE GETİRDİLER'

Candan, AK Parti iktidarının para, faiz ve bankacılık üzerine sistem kurduğunu, bunun da gelir dağılımını bozduğunu, halkı zarara soktuğunu ifade etti. Bakanları da eleştiren Candan sözlerine şöyle devam etti: “Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et, kurbanlık ve saman ithal ediyor. Bunların 'biz bu işi yapamadık' demesi lazım. Hollanda Konya'dan dahi küçük bir ülke. Yıllık 80 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. Türkiye ise, 12 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. Nerde büyük devlet, nerde ekenomi devleti. Mazota benzine zam gelince vatandaş para kazanamadığı için hem ekilen araziler azaldı hem de vatandaş ektiği ürünleri sokaklar döker hale geldi. Bir sene domatesi bir sene patatesi döker hale geldik.”

ÜLKE KENDİ GÜVENLİĞİNİ KENDİ YAPMALI

Türkiye'nin kendi siyasetini kendisinin yapması gerektiğini söyleyen Candan, kurulacak olan patriot füzelerini de eleştirdi. Candan, “Suriye'de kardeş kardeşi katlediyor. Yıkım daha fazla büyümeden, İslam Konferansı Örgütü bünyesinde masaya oturulmalıdır. Türkiye'de muhalifleri desteklemekten vazgeçmelidir. Çünkü Suriye bölünürse Irak'ta bölünür, Türkiye'de bölünür. Batının hedef politikası Türkiye'nin bölünmesi yönündedir. Radarlar ile ilgili patriot füzeleri ülkemizin güvenliğni sağlamaz. Bu uyarı sistemlerinden daha modern uyarı sistemleri geliştirilmiştir. Bunların kullanılması gerekiyor. Füzeler konusunda hükümetin de kafası karışık durumda. Füzelerin anahtarlarının NATO'da bulunması yanlıştır. Kendi güvenlik sistememizi, kendi ürettiğimiz sistemler ile sağlamamız lazım. Bu işin sonunda fiyasko olacak. Binlece NATO askeri Türkiye'ye gelecek. Buralara ve füzelerin yapımına harcanan paralar Türkiye'nin cebinden çıkacak ve bu paralar da daha sonra halkımızdan vergiler yolu ile alınacak. Bu konuda Türkiye batının işgalci güçlerinin maşası olmaktan vazgeçmelidir” dedi.

merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri