Merkezi sistem katı yakıtla ısınan binalarda kömürün yasaklanması için Büyükşehir Belediyesi karar aldı. Alınan karar doğrultusunda 30 Eylül tarihine kadar kömür kullanan binalardaki kömürlere belediye tarafından el konulacak
Büyükşehir Belediyesi sitelerdeki kömürlere el koyacak. Büyükşehir Belediyesi vatandaşına karşı “Ben karar aldım. Siz buna uyacaksınız. Uymazsanız sonucunda cezai yaptırım uygularım ya da elinizde olanı alırım” dedirtecek bir karara imza attı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından alınan karar ve Genel Sekreter Haşmet Okur'un imzasi ile bina yöneticilerine gönderilen kararda, 15 Haziran'a kadar bina yönetiminin kömür kullanımını sonlandırarak, alternatif temiz yakıtlara geçmesi yönünde karar almaları gerektiği belirtiliyor. Kararda, “30 Eylül 2013 tarihine kadar bina yönetim kararı doğrultusunda gerekli istenen değişiklikleri tamamlanmış olacaktır. 30 Eylül 2013 tarihine kadar gerekli dönüşümü yaptırmayan ve kömür kullandığı tespit edilen binalara mevzuatlar çerçevesinde cezai müeyyideler uygulanacak, depolarda tespit edilen kömürlere el konulacaktır” deniliyor.
'HAVA KİRLİĞİ ÖNLENECEK'
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından merkezi sistem katı yakıtla ısınan binaların alternatif temiz yakıt kullanımına geçilmesi yönünde alınan karar gereğinde yapılması gerekenler bina yöneticilerine gönderildi. Büykşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur'un imzası ile göndeliren kararda, “Konya sınırları içerisinde hava kirliliğine sebebiyet veren kaynaklar hava kalitesi istasyonlarında sürekli izleme ve özel ölçümler ile birlikte emisyon envanteri, meteorolojik veri ve dağılım modeli kullanılarak 2 yıl süren bir çalışma sonucunda tam olarak belirlenerek, mevcut hava kalitesi durum tespiti yapılmış ve 2013-2019 yıllarını kapsayan Konay Hava Kalitesi Eylem Planları hazırlanmıştır. Başkanlığı Konya Valiliği'nce yürütülen ilimiz Mahalli Çevre Kurulu'nun 30.04.2013 tarih ve 2013-02 sayılı kararı ile Konya Hava Kalitesi Eylem Planları uygulamaya geçilmiştir”deniliyor. Alınan kararda kömür kullanımından doğalgaz kullanmına geçilmesi gerektiği de belirtilerek, “Mahalli Çevre Kurulu'nda, merkezi sistem katı yakıtla ısınan tüm binalarda kömür kullanımı sonlandırılarak alternatif yakıt kullanımına geçilmesi yönünde karar alınmıştır. Merkezi sistem kömürle ısınan binalarda kömür kullanımının sonlandırılarak alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ile evsel ısınma kaynaklı kirletici emisyon salınımında yüzde 13 azaltım sağlanmış olacaktır” ifadeleri kullanılıyor.
KARAR TEPKİLERE NEDEN OLUYOR
Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen kararnameden ellerine geçen bina yöneticilerinden isminin verilmesini istemeyen bazı yöneticiler, alınan kararın doğru olduğunu ancak, verilen süre ile uygulanacak olan yaptırımın Konya'ya yakışmadığını söylüyor. Yöneticiler, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu burada isteyen herkesin istediği yakıt türünü kullanabilmesi gerektiğini belirtiyor. Yöneticiler, yapılan uygulamanın yanlışlığına dikkat çekerek, “Kararın alındığı tarih mayıs ayının 10. günü. Bu günden 15 Haziran'a kadar kömür kullanımının sonlandırılması ve alternatif temiz yakıtlara geçilmesi isteniyor. Yaklaşık 3 ay sonrasında da 30 Eylül tarihinde de kömür kullanmaktan vazgeçmeyenlere cezai işlem uygulanacağı söyleniyor. Bu süre zarfında doğalgaz kazanı yaptırılsa apartmanların altına bu büyük paralara mal olacak. Bunu da o kısa süre içerisinde birçok sitede oturan vatandaşın ödeyemeyeceği bilinen bir durum. Ayrıca depoda bulunann kömürlere el konulacağı söyleniyor. Bu kömürlere el konulacak denmesi, işin zorbalık ile yapıldığını gösteriyor. Açık açık tehdit yapılıyor. Bu Konya'ya yakışmayan bir durum. Bu kararın değiştirilmesi gerekiyor” diye konuşuyor.
MUSTAFA ÖZÇELİK