Bir mahallenin sır küpü: Muhtar

Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, “Muhtarlar, bir mahallenin gözü, kulağı ve her şeyidir. Muhtarlar, yine mahallelerin sır küpüdür. Önemli olan, vatandaş ile muhtar arasındaki güven duygusudur” dedi

Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, muhtarların mahallenin namus bekçisi olduklarını dile getirerek, “Muhtarlar, bir mahallenin gözü, kulağı ve her şeyidir. Muhtarlar, yine mahallelerin sır küpüdür. Önemli olan, vatandaş ile muhtar arasındaki güven duygusudur” dedi

Son günlerde önemi ve fonksiyonu iyice artan, yerel yönetimler ile vatandaş arasında köprü vazifesi gören, mahallelerin en önemli bilgi kaynakları arasında yer alan muhtarlar, kendisini seçerek göreve getiren mahalle halkına daha iyi bir hizmet verebilmek adına gece gündüz çalışıyor. Görevleri sanılanın aksine oldukça fazla olan muhtarlar,  belediye ve kamu kuruluşları ile iletişimi sağlama hususunda kritik bir görev üstleniyor. Mahallenin yaşam kalitesini artırmak için çalışan muhtarlar, aynı zamanda gönüllülük esası ile mahalledeki kişilerin ihtiyaçlarını da belirleyerek, içinde yaşanılan topluma ekonomik ve sosyal anlamda katkı sağlıyor. Bir muhtarın mahallenin en önemli sır küpü olduğunu söyleyen Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, “Bir kargo veya dosya gelir evde kimse olmaz. Bu dosya bazen icra dairesinden de gelir, başka yerden de. Anlatmak istediğim ise muhtarların mahallesinde yaşayan insanların çeşitli durumlarından haberdar oluşudur. Önemli olan muhtarın tüm bildiklerine rağmen güvenilir oluşudur. Bu güvenin hiç bir zaman kaybolmaması gerekmektedir” dedi.

MUHTAR İSTEK VE TALEPLERDEN SIKILMAZ!

“Düğün veya cenaze olsa ilk muhtarın haberi olur. Muhtarlar aynı zamanda mahalle sakinleri ile devlet arasında köprüdür” diyen Başkan Duran, “Bir mahallenin her şeyi muhtardan sorulur. Muhtarlığın önemi son dönemlerde iyice arttı. Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlara ayrı bir önem veriyor. Muhtarlık fedakârlık ister. Gecenin bir yarısında kapımızı çalıp da belge isteyenler var. Gecenin 2 veya 3'ünde kalkıp vatandaşımızın işini görüyoruz” şeklinde konuştu. Muhtar aday adaylarına da seslenen Duran, şunları söyledi: “Ben, hepsine başarılar dilerim. Muhtarlıkta önemli olan tecrübedir. Özellikle seçimi kazandıktan sonra hepsinin derneğimize üye olmasını talep ederiz. Bir muhtar sevgi dolu olmalıdır. Muhtarın 7/24 telefonu açık olmalıdır. Kendisine gelen şikayet ve taleplerden rahatsızlık duymamalıdır. Muhtarların aile yaşantısı da çok önemlidir. Aile desteğini almadan bu işi yapmak zor. Ben, mahalle sakinlerimin işlerinin aksamaması için eşime de görev verdim. Muhtarlar, mahallesine yeri geldiğinde ailecek de hizmet verebilmelidir. Cumhurbaşkanımız, muhtarlara ayrı bir vizyon ve misyon yüklemiştir. Aday olacak ve daha sonrasında seçilecek muhtarların da bu misyon ve vizyona uygun davranması ve sorumluluğunu bilmesi gerekir.”

MUHTARLARA İFTİRA ATANLAR DA OLUYOR!

“Vatandaşın bazı muhtarlar ile ilgili şikayeti var. Bazı muhtarların kömür dağıtımında adaletsiz olduğu söyleniyor. Siz, bu söylemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 5 yıl içinde bu sorun çözüldü. Vatandaş, eskiden kalma alışkanlıklarını devam ettirebiliyor. Bazı vatandaşlar diyor ki 'Vay efendim, muhtar bize kömür vermiyor. Muhtar, kendi akrabalarına yardım ediyor.' Böyle bir söylem kabul edilemez. Bir muhtar, kömür talebi ile kendine gelen her vatandaşın ismini listeye eklemek zorundadır. Daha sonra isimlerin yazılı olduğu bu listeleri kaymakamlıklara ve sosyal yardımlaşma birimlerine iletmek durumundadır. Daha sonra ilgili birimler, isim ve adreslerin yazılı olduğu adrese giderler. Birebir bir araştırma yaparlar. Kömüre ve yardıma gerçek anlamda ihtiyacı olup olmayanı belirlerler. Muhtar, sadece kendisine gelenlerin isimlerini yazmak ile mükelleftir. Belirleme ve yardım süreci devletimizin ilgili birimlerine kalmıştır. Yani durum böyle olunca muhtara atılan iftiralar da yersizdir. Genellikle bu tarz söylem içine girenler, muhtarı sevmeyen kişilerdir. Devletimizin yardım yapması için gerekli kriterleri var. Bunu gözden kaçırmamak gerekiyor.”   

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri