Bilet sorunu bitecek

738. Vuslat Yıldönümü etkinlerindeki bilet sorunun değerlendiren Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, her yıl yaşanan bilet sorununun bu yıl yaşanmaması için çalışma başlatacaklarını kay

738. Vuslat Yıldönümü etkinlerindeki bilet sorunun değerlendiren Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, her yıl yaşanan bilet sorununun bu yıl yaşanmaması için çalışma başlatacaklarını kaydetti

 

7-17 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlâna’nın 738. Vuslat Yıldönümü etkinliklerinin değerlendirme toplantısı yapıldı. Anemon Otel’de yapılan değerlendirme toplantısına Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlâna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Karatay Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler katıldı.

HZ. MEVLÂNA KONYA’NIN MİRASIDIR

738. Vuslat Yıldönümü etkinliklerinde 10 günde 21 programın icra edildiğini belirten ve değerlendirme toplantısına başkanlık eden Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, dünyanın en önemli kültür etkinliklerinden birini her yıl gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bu yıl ki toplantıya binlerce kişinin katıldığını ve 60 yakın ülkenin diplomatlarının törenlere iştirak ettiğini aktaran Başkan Akyürek, şunları kaydetti: “Her yıl bir önceki yıla göre daha iyi etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Çünkü Bu etkinlikler aynı zamanda Konya’nın kültür ve tarih şehri olması açısından da önem taşıyor. Biz bu kültürün mirasçılarıyız. Bu açıdan vuslat etkinlikleri gelenek ve göreneklere göre tertip edilmesi önemlidir. Konya olarak bu etkinliklere turizm mantığı içinde bakmamalıyız. Böyle bakarsak Hz. Mevlâna’ya ve Konya’nın geçmişine ihanet etmiş oluruz. Hz. Mevlâna Konya’nın mirasıdır ve her Konya’da yaşayan vatandaşın etkinliklerde bir payı vardır. Etkinliklere 50–60 bin insanın katılması güzel bir şeydir. 2010 yılının Uluslar arası Mevlâna Yılı ilan edilmesi, Mevlâna Üniversitesi’nin kurulmuş olması, SÜ bünyesinde Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü’nün faaliyete geçmesi Konya için ayrı bir değer taşıyor. Özellikle enstitünün yüksek lisans ve doktora öğrenciler almaya başlamasıyla Mevlâna hakkında söz sahibi olacak onlarca bilim insanı Konya’da yetişecek. Bu anlamda kültürel mirasa sahip çıkmak hepimizin görevidir.”

Mevlâna’yı orijinal eserlerden insanlara tanıtmak istediklerini anlatan Başkan Akyürek, bu anlamda popüler tarzda yaşanan Mevlâna’yla ilgili eserlere itibar edilmemesini istedi. Mesnevi’yi 22 dilde yayınladıklarını ve bunları Mevlâna Kültür Merkezi’nde satışa sunduklarını aktaran Başkan Akyürek, turistlerin bu eserleri alarak Mevlâna’yı kendi eserlerinden öğrenme şansını yakaladığını vurguladı.

BİLET KONUSU ÇÖZÜLECEK

Değerlendirme toplantısında en çok eleştirilen konuyu ise 17 Aralık’ta icra edilen Şeb-i Arus etkinliğindeki bilet dağıtımı oluşturdu. Bilet konusunun geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sorun olduğunu aktaran Başkan Akyürek, “Bilet dağıtımında sıkıntılar olabiliyor. Özellikle yerel basına bilet verilmesinde sıkıntılar var. Ancak biletlerin bir kısmı diplomatlar ve yerel yöneticiler için ayrılıyor. Fakat kesin katılacakları konusunda teyit alamadığımız için törenlere katılmayabiliyorlar. Böyle olunca da koltuklar boş kalıyor. Fakat bu yıl basın mensuplarıyla bir istişare toplantısı yapıp bu sorunu çözeceğiz. Temel hedefimiz kimsenin mağdur olmamasıdır. Sorun çözülecektir” dedi.

10 BİNLER SEMA GÖSTERİSİ İZLEDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan da etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. “11 gece, 10 gündüz olmak üzere 21 Mukâbele-i Şerîf (Sema Gösterisi) gerçekleştirilmiştir” diyen Çıpan, “Sema etkinlikleri Mesnevî dersleri, sergiler, tiyatro, konser, panel, sempozyum, söyleşi ve çalıştaylarla zenginleştirilerek icra edilmiştir. Etkinlikler süresince yaklaşık 53 bin 500 kişi semâ töreni ve sergileri izlemiş, 6 bin 500 kişi de konser, panel, tiyatro, konser, sempozyum ve çalıştayları takip etmiştir. Seyahat acentaları tarafından şehrimize 370 tur düzenlenmiştir. Etkinliklere 60’a yakın ülkenin dışişleri bakanları, milletvekilleri, bürokratlar ve dünyanın dört bir yanından gelen Mevlâna dostları katıldı” ifadelerini kullandı. Etkinlikler öncesi 1 Aralık 2011’de Mevlâna Şehrinde Olmak isimli panel de düzenlediklerini dile getiren Çıpan, panelin törenler hazırlık anlamında başarılı olduğunu kaydetti. 

“Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Hz. Mevlâna’nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Anma Programları’nın devam ettiği günlerde şehri ziyarete gelen yabancı misafirlere yardımcı olmak amacıyla rehberlik hizmeti vermiştir” diyen Çıpan, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü ile icra edilen sevgi ve hoşgörü yürüyüşünün de büyük ilgi gördüğünün altını çizdi.

Bir gazetecinin Şeb-i Arus gecesinde bilet bulamamaktan yakınması üzerine Çıpan, ''Davetiye gönderdiğimiz kişilerin gelmemesinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Bilet konusu her yıl sıkıntı oluyor. Belki bundan sonraki yıllarda da azalarak devam edecek. Son derece haklısınız. Konya basınına daha nitelikli katkıda bulunmamız gerekiyor'' diye konuştu. Programa katılan rektörler ise gerçekletildikleri faaliyetler ve önümüzdeki yıl törenlerin nasıl olması gerektiği noktasında bilgi verdiler.

TOPLUMSAL AHLAKA DİKKAT EDİYORUZ

Değerlendirme toplantısının ardından Başkan Akyürek, Konya sorunlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Yılbaşında İstanbul’da yaşanan taciz ve yankesici olaylarına da değinen Akyürek, bu tür görüntülerin Türk Milletinin ahlakına yakışmadığını ifade ederek, benzer olayların Mevlâna törenleri esnasında Konya’da yaşanmamış olmasının sevindirici olduğunun altını çizdi. Bu açıklama kapsamında gazetecilerin uzun süredir yerler atılan fuhuş kartlarıyla ilgili sorusunu da değerlendiren değerlendiren Başkan Akyürek, “Geçtiğimiz gün operasyon yapıldı ve bu kartları yollara atanlar tutuklandı. Bu olayda hepimizin vicdanı sızlıyor çünkü çocuklar istismar ediliyor. Fakat burada yapılması gerekenler varsa hepimiz yapmalıyız. Belediye olarak yol, alt geçit, köprü, kaldırım yapıyoruz diye işin içinden çıkamıyoruz. Sorun neyse çözmemiz gerekiyor. Bu anlamda da toplumumuzda bu olaya yol açan etkinlikleri ortadan kaldırmak için sosyal yardıma önem veriyoruz. Çünkü küçük çocukları parayla tuzağa düşürüyorlar. Onun için yoksul durumdaki ailelere, çalışamayanlara ve işsizlere yönelik sosyal çalışmalarımız sürecektir. Konya’nın bu kanayan yarasını yok etmek için ilimizden gelen çalışmayı yürütüyoruz” diye konuştu.

“Konya’da her şeyi düşünüyoruz ancak düşündüklerimizi hayata geçirmekte engellerle karşılaşıyoruz” diyen Akyürek, Mevlâna Kültür Vadisi Projesi kapsamında şu bilgileri verdi: “Amacımız Alaeddin Tepesi ile Mevlâna arasını genişletmekti. Ancak projenin maliyetine baktığımız da işin içinden çıkılmıyor. Bir dükkânı yıkmanın maliyeti 1 milyon TL. Bugün Fatih Çarşısı’nın yıkılması demek 50 milyon TL. Bu maliyet Konya’nın bir yıllık bütçesi. Fakat yol güzergahında restorasyon çalışmaları yapılacak. Bedesten Çarşısı bunun içine giriyor" şeklinde konuştu.

DERVİŞAN KAPISI TEKRAR AÇILIYOR

Gazetemizin dün manşetinden duyurduğu ve Sultan Selim Camii'nin yanındaki Mevlâna Müzesi kapısının tekrar açılması yönündeki çağrıya olumlu yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Mevlâna Dergahı'nın kurulduğu günden bu yana kullanılan Dervişan Kapısı'nın kapatılmasına gönlüm razı olmuyor. Sultan Selim Camii yanındaki kapının tekrardan açılmasını sağlayacağız. Ayrıca Sultan Selim Camii önündeki havuzlar yıkılacak. Ağaçlar ise aynen kalacak. Orayı insanların dini bayram ve gecelerde toplu namaz kılmaları için düzenleyeceğiz. Bu çalışmalar da önümüzdeki Mevlâna törenlerine bitmiş olacak” ifadelerini kullandı.  

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri