Baranok, üretimde iddialı

Türkiyenin sayılı yumurta üreticilerinden olan Baranok Yumurta, iş istihdamı, yurt dışı ihracat girdisi ve ülke ekonomisine katkısıyla adından söz ettiriyor.

1970 yılında bahçe hayvancılığı ve 700 adet tavukla başladığı sektörde 1993 yılında 130 bin adet yumurta, 60 bin adet civciv kapasiteli bir tesis kurarak devam eden Baranok Yumurta, 1997 yılında kendi yem tesisini kurarak saatte 10 ton kapasiteye ulaşmış. 2002 yılında yeni bir projeye imza atan ve 400 bin adet kapasiteli yumurta üretim tesisi, 75 bin adet civciv kümesi ve ikinci yem ünitesini oluşturan Baranok, 2007 yılında yurt dışına ihracata başlamış. Şuan toplam kapasitesi 150 bin civciv ve 530 bin adet yumurta olan ve yıllık 175 milyon adet yumurta üretimiyle Türkiye’nin sayılı yumurta üreticilerinden olan Baranok Yumurta, iş istihdamı, yurt dışı ihracat girdisi ve ülke ekonomisine katkısıyla adından söz ettiriyor. Yumurta sektörünü değerlendiren ve Baranok Yumurta’nın çalışmaları hakkında bilgi veren şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Han Baranok, Konya’nın yumurta üretiminde Türkiye’de lider bir şehir olduğunu söyledi.

“Bizim krizimizin ne zaman geleceği belli olmuyor” diyen Ali Han Baranok, Baranok Yumurta’nın geldiği süreci anlattı. Baranok, “Firma olarak yumurta ve civciv üretim kapasitesi olarak ülkemizin sayılı firmaları arasında yer alıyoruz. 1970 yılında bahçe hayvancılığı ve 700 adet tavukla başladığımız üretim sürecimizi 1993 yılında 130 bin adet yumurta, 60 bin adet civciv kapasiteli bir tesis kurarak devam ettirdik. 1997 yılında kendi yem tesisimizi kurduk ve saatte 10 ton kapasiteye ulaştık. 2002 yılında yeni bir projeye imza attık ve 400 bin adet kapasiteli yumurta üretim tesisi, 75 bin adet civciv kümesi ve ikinci yem ünitemizi oluşturduk. 2007 yılında da yurt dışına ihracata başladık. Şuan için toplam kapasitemiz 150 bin civciv ve 530 bin adet yumurta” dedi.
Sektörde yaşadıkları sorunları da dile getiren Ali Han Baranok, “Şu anda Konya yumurta üretiminde Türkiye’de lider. Bizim krizimizin ne zaman geleceği belli olmuyor. Bir kuş gribiyle bile krize girebiliyoruz. Sektörümüz için en büyük sıkıntı, otel ve marketlerin yumurta birliği üreticilerinin açıkladığı fiyatı baz almaması, üretim artışlarının kontrollü bir şekilde yapılmaması. Kümes hayvancılığının da önüne geçilmesi gerekiyor çünkü sektörümüzü kuş gribi gibi vakalar kümes hayvancılığından dolayı olumsuz etkiliyor. Sektörümüzdeki arz talep dengesinin sağlanması için hükümetin yumurta üreticileri birliğine yetki vermesi gerekiyor. Yumurta üreticileri olarak sesimizi duyurmamız ve Türkiye’nin önemli bir gücü olan sektörümüzün hak ettiği yere gelmesi için mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri