Balık yerine olta

Yıllardır Iraktan Türkiyeye hasta getiren Türkmeneli Derneği, bu kez Iraka profesörleri götürerek bölgede görev yapan doktorlara eğitim semineri veriyor


HEM AMELİYAT HEM EĞİTİM
Irak’ta yaşanan savaşın ardından uzun yıllar bölgeden Konya’ya hasta getirerek tedavilerini üstlenen Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği bu kez değişik bir uygulama ile bir ilke daha imza attı. Yıllardır bölgede yaşayan hastaları Konya’ya getiren dernek bu kez çoğunluğu kalp uzmanı olmak üzere 5 profesörü bölgeye götürüyor. Profesörler bölgede kalacakları 1 hafta içerisinde durumları acil olan 130 hastayı ameliyat ederken, aynı zamanda orada görev yapan doktorlara da bu alanda birebir eğitim verecek.
SIKINTIDAN KURTULACAKLAR
Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, uygulama hakkında yaptığı açıklamada, “Savaşın ardından bölgede görev yapan doktor arkadaşlarımız sıkıntılı günler yaşamış, birçok bölgede ise uzman doktor kalmamıştı. Bizlerde dernek olarak o günler bölgede acil ameliyat olması gereken hastaları Konya’ya getirerek burada ameliyatlarını yaptırıyor ve tedavilerini üstleniyorduk. Bu bizim için çok fazla külfet olmuyordu ancak gerek bürokrasi yüzünden gerek buradaki hastanelerin yoğunluğu nedeniyle çok fazla hasta getiremiyorduk. Bölgede özellikle kardiyoloji ve göz alanında uzman doktor olmaması nedeniyle hastalarımız çaresizlik içinde zor günler yaşamaya başlamıştı. Bizlerde sorunu yerinde çözmek için böyle bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Yani ihtiyaç sahibi olan kişilere hazır balık vermek yerine olta vererek kendilerine olan güvenlerini kazandırmış olacağız” dedi.
PROJE 8 OCAK’TA START ALIYOR
Beyatlı, 8 Ocak 2010 tarihinde başlayacakları çalışma hakkında yaptığı açıklamada ise şu görüşlere yer verdi, “Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak Irak Sağlık Bakanlığı işbirliği ile yapacağımız çalışma bölgede sağlık yönünden bir dönüm noktası olacak. Şimdiye kadar bölgede özellikle kardiyoloji ve göz alanında uzman doktorun az olması nedeniyle hastalarımız tedavi olamıyordu. Bölgede yaşayan hastalarımızın ameliyatlarının yapılmasının yanı sıra orada görev yapan meslektaşlarımızın bu konuda eğitim almalarını sağlamak için alanlarında uzman meslektaşlarımız ile bu projeyi hayata geçirme kararı aldık” diye konuştu.
PROFÖSERLERDEN TAM DESTEK
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Özyurda. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruçan Akar. Umut Kardiyoloji Kliniği Başkanı Prof. Dr. Savaş Açıkgöz. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Karel ile birlikte 8 Ocak 2010 tarihinde Basra kentine gideceklerini dile getiren Beyatlı, “Burada 1 hafta kalacak olan ekibimiz hiçbir şekilde ayırım yapmadan acil ameliyat olması gereken 130 hastayı ameliyat edecek.  Profesörlerimiz aynı zamanda Bağdat’ta görev yapan doktorlarımızı da ameliyata alarak bu alanda canlı bir eğitim verecek. Bizlere her konuda destek olan meslektaşlarımızı yürekten kutluyorum” diye konuştu.
ÇALIŞMA BİR YIL DEVAM EDECEK
Bölgeden Türkiye’ye hasta getirme yerine Türkiye’den alanlarında uzman sağlık ekibini Bağdat’a götürme çalışmasının bir yol boyunca devam edeceğini de sözlerine ekleyen Beyatlı, “Bu ekibimizin yanı sıra bizlere destek olan diğer meslektaşlarımız ile birlikte bu çalışmamız bir yıl boyunca sürecek. Ocak ayı içerisinde Basra’da başlayacak çalışma, Mart ayında Bağdat, Haziran ayında Telafer Eylül ayı içerisinde ise Kerkük’te devam edecek. Bir yıl boyunca yapılan çalışmalar neticesinde hem yüzlerce Irak halkı ameliyat olarak sağlığına kavuşacak hem orada bulunan doktorlarımız bu ameliyatlar sayesinde gördükleri eğitim ile kendilerini yetiştirmiş olacak. Böylelikle bölge kendi doktorları ile kendi hastalarını ameliyat ederek hizmet verecek bir konuma gelmiş olacak” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri