Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler, ticaret politikalarına yönelik belirsizlikler ve teknoloji hisselerine ilişkin değerleme tartışmaları, yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti. Bu süreçte altın fiyatları tarihi bir performansa imza attı.
Altının ons fiyatı, şubat ayını 5 bin 280 dolardan tamamlarken aylık bazda yüzde 8,9 yükseldi. Böylece altın, tam 53 yıl sonra ilk kez yatırımcısına yedi ay üst üste kazanç sağlamış oldu.
JEOPOLİTİK GERİLİM TALEBİ ARTIRDI
Özellikle ABD ile İran arasında tırmanan gerilim, piyasalarda risk algısını yükseltti. Artan belirsizlik ortamında yatırımcılar güvenli liman olarak görülen altına yöneldi.
ABD’nin mali, ticaret ve dış politikalarına ilişkin gelişmelerin sürmesi halinde güvenli varlıklara talebin artabileceği yönündeki beklentiler de fiyatları destekleyen unsurlar arasında yer aldı.
TAHVİL FAİZLERİNDEKİ GERİLEME DESTEK SAĞLADI
ABD’de enflasyonun yavaşlaması sonrası 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen düşüş, faiz getirisi olmayan altının fırsat maliyetini azalttı. Bu gelişme de altın fiyatlarını yukarı taşıdı.
Ayrıca Çin’de Ay Yeni Yılı tatilinin sona ermesiyle fiziki talebin artması da fiyatlara destek verdi.
DOLAR ZAYIFLADI, ALTIN GÜÇLENDİ
ABD Yüksek Mahkemesinin, ABD Başkanı Donald Trump tarafından devreye alınan “acil durum” tarifelerini yasaya aykırı bulmasının ardından dolar değer kaybetti. Dolardaki zayıflama, güvenli liman talebini artırarak altına yönelimi güçlendirdi.
Öte yandan teknoloji ve yapay zeka şirketlerine ilişkin aşırı değerleme endişeleri gündemdeki yerini korurken, çip üreticisi Nvidia’nın güçlü bilançosu sonrası artan risk iştahının doları zayıflatması da altın talebini destekledi. Şirketin geliri üç aylık dönemde yıllık yüzde 73 artarak 68,1 milyar dolara, net kârı ise yüzde 94 yükselerek 42,96 milyar dolara çıktı.
MERKEZ BANKALARI VE YENİ TALEP KANALLARI
Merkez bankalarının süregelen altın alımları fiyatları desteklemeye devam ediyor. Ancak uzmanlara göre alımlar, 2022–2024 dönemindeki rekor hızın bir miktar gerisinde.
İtalya merkezli Intesa Sanpaolo’nun Kıdemli Emtia Ekonomisti Daniela Corsini, altındaki yükseliş ivmesinin yavaşladığını ancak fiyatların hâlâ güçlü faktörlerle desteklendiğini belirtti. Corsini, ticaret belirsizliği, jeopolitik riskler ve Fed’in olası faiz indirim beklentisinin güvenli liman talebini canlı tuttuğunu ifade etti.
New York merkezli Oanda’nın Kıdemli Piyasa Analisti Kelvin Wong da ABD 10 yıllık tahvil faizindeki düşüşün altının toparlanmasını desteklediğine dikkat çekti.
AYLIK PERFORMANS DİKKAT ÇEKTİ
Altın son yedi ayda kesintisiz yükseliş sergiledi. Ons fiyatı;
Ocakta yüzde 12,4
Aralıkta yüzde 2,2
Kasımda yüzde 5,4
Ekimde yüzde 3,7
Eylülde yüzde 11,9
Ağustosta yüzde 4,8 artış kaydetmişti.
Şubat ayındaki yüzde 8,9’luk yükselişle birlikte altın, yarım asrı aşan sürenin ardından nadir görülen bir istikrar sergileyerek yatırımcısının yüzünü güldürdü.