59 yıldır traş ediyor

Konya’nın en eski berberlerinden biri olan Muharrem Karagözler, 59 yıldır mesleğini icra etmenin yanında, onlarca kişiyi de yetiştirerek meslek sahibi olmalarını sağladı
Larende Caddasi’nde küçük bir berber dükkanında 45 yıldır faaliyet gösteren Muharrem Karagözler, 1938 yılında dünyaya geldiğini ve ilkokulu bitirdikten sonra 1951’de berberlik mesleğinde çırak olarak başladığını aktardı.
SERMAYEYE İHTİYAÇ OLMADIĞI İÇİN BERBERLİĞİ TERCİH ETTİ
Beşinci sınıftayken hocasına ‘okumayacağım, berber olacağım’ dediğini anlatan Muharrem Karagözler, berberliği neden seçtiğini de şöyle ifade ediyor: “Berberlik fakir mesleği. Başka bir meslek için dükkan açmak gerekiyor ve belli bir sermayeye ihtiyaç var. Fazla bir sermayeye gerek olmadığı için bu mesleği tercih ettim. Bir de müşteriler o dönem bahşiş veriyorlardı.” Bu düşüncelerle Ali Rıza Türktaş ustanın yanında 1951’de berberlik mesleğine çırak olarak başlayan Muharrem Karagözler, o dönem çırak olmanın şimdiki gibi kolay değil çok zor olduğunu söylüyor. Dönem itibariyle deterjan olmadığı için temizliği kül ile yaptıklarını, suyu dışarıdan getirdiklerini anlatan Muharrem Karagözler, “Biz mahrumiyetler içinde çıraklık yaptık. Şimdi her türlü imkân var” diyor.
46 YILDIR AYNI DÜKKANDA MÜŞTERİLERİNE HİZMET VERİYOR
Çıraklık döneminden sonra babası Muharrem Karagözler’e 1954 yılında dükkan açtı. Askere gidince dükkânı kapatan Muharrem Karagözler, dönüşte ustasının yanında mesleğini devam ettirdi. Ve 1964 yılında halen hizmet verdiği Larende Caddesi’ndeki dükkânını açtı. 46 yıldır aynı dükkanda binlerce kişiye hizmet veren Muharrem Karagözler, onlarca çırağı da yetiştirerek meslek sahibi olmalarını sağladı. Karagözler’in ifadesine göre çıraklarından 10’a yakını kendi dükkânını açarak halen berberlik hizmeti veriyor. Yetiştirdiği berberlerin hepsi de Muharrem ustalarını ziyaret ediyor.
SALA OKUNDUĞUNDA ‘BİR MÜŞTERİ DAHA GİTTİ’ ESPRİSİ
Sohbetimiz sırasında Konya eski Milletvekili Ziya Ercan geliyor. Ercan, 40 yıla yakındır Muharrem Karagözler’e tıraş olduğunu anlatıyor.
Muharrem Karagözler de yıllardır tıraş olan müşterilerinin olduğunu belirterek, ilkokulu birlikte okuduğu arkadaşlarının berberliğe başladığı günden bugüne sürekli olarak kendisine tıraş olduklarına da işaret ediyor.
Sohbet sırasında cenaze salası veriliyor. Muharrem Karagözler, sala okunduğunda espri mahiyetinde ‘bir müşteri daha gitti’ dediğini söylüyor ve bu duruma açıklık getiriyor: “Müşterilerimin çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Ben de sala okunduğunda ‘bir müşteri daha gitti’ diye espri yapıyorum”
Muharrem Karagözler meslekte geçmişle bugünü de kıyaslıyor. Eskiden kullanılan traş çeşitlerinin şimdilerde kullanılamadığına işaret eden Karagözler, traş çeşitlerinde de artık yozlaşmanın olduğunu, kültürümüzle hiçbir şekilde bağdaşmayan saç şekillerinin kabullenilir hale geldiğine dikkat çekiyor.
Muharrem Karagözler, 59 yıldır mesleğini icra eden Konya’nın en eski berberlerinden biri olmanın yanında Berberler Odası’nın da 23 kayıt numaralı yaşayan en eski üyesi olarak dikkat çekiyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri