Konya Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Her Yerde Adalet Platformu sözcüsü Av. Özkan Öztürk, platform olarak 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına müdahil olmalarının kendileri için önemli olduğunu söyledi. 12 Eylül Darbe Anayasası'nın hala yürürlükte olduğunu aktaran Av. Özkan Öztürk, "4 Nisan'da başlayacak olan duruşmaya müdahil olmak için dilekçe verdik. Hala 12 Eylül yasasıyla yönetilmek büyük bir mağduriyete neden olmaktadır. Bilindiği üzere 12 Eylül dönemi Türkiye için karanlık bir dönemdi. Bu dönemde karakollarda ve cezaevlerinde insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu durum Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil etmektedir. İnsanlığa işlenmiş suçlar nedeniyle bu davaya müdahil olma talebinde bulunuyoruz" dedi.
KARANLIK HADİSELER TEKRAR YAŞANMASIN
Davanın 12 Eylül darbecileriyle hesaplaşılması konusunda çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bu dava sadece sanıkların ve Cumhuriyet Savcısı'nın katılımı ile yürütülecek bir dava değildir. Toplumsal manada toplumun geniş kesimlerinin katılımı ile maddi gerçeklik daha net bir şekilde ortaya çıkar. Kısacası; bu davanın geniş manada mağdurları darbe döneminde ve şimdi hayatta olan büyük Türk milletidir.Bizler bu ülkenin demokrasi tarihinde yaşanmış karanlık hadiselerin yaşanmaması için, ülkenin enerjisini ve geleceğini boşa harcayanların en ağır cezai müeyyidelere çarptırılması için davaya müdahil oluyoruz. Bu davanın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz" diye konuştu.
12 Eylül rejiminin Türkiye'de baskıcı bir sistem oluşturduğunun altını çizen Öztürk, "Davaya müdahil olma talebimiz kabul edildiği takdirde özellikle yargılamanın bu darbenin dış bağlantılarının da deşifre edilmesi açısından ABD'nin dış istihbarat birimlerine müzekkere yazılarak, bu dönemde asker kişilerin eğitimlerinin ilgili birimlerce yapılıp yapılmadığının soruşturma noktasında geliştirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ