10 meslekte maaşlar eridi! İşte o vahim tablo

Türkiye'de 10 meslekte maaşların eridiği ortaya çıktı. Söz konusu mesleklerin tam listesi ortaya çıktı.

Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, memur, emekli ve asgari ücretlilerin maaşlarının alım gücünde ciddi erimeler yaşandığı ortaya çıktı. Vatandaşlar, maaşlarının enflasyon karşısında değer kaybetmesinden şikayetçi.

ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ 16 BİN LİRAYA GERİLEDİ

Temmuz ayında asgari ücretliye ara zam yapılmadı. Yıl başında 22 bin 104 liraya yükselen asgari ücretin alım gücü, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Temmuz sonu itibarıyla 18 bin 562 liraya düştü. Halkın yaşadığı enflasyonu gerçeğe daha yakın hesapladığı belirtilen Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise bu kayıp daha da büyük. ENAG'ın hesabına göre, asgari ücretin alım gücü 16 bin 426 liraya geriledi.

  • TÜİK'in hesaplamasına göre, enflasyon asgari ücretlinin 7 ayda 3 bin 542 lirasını eritti.

  • ENAG'ın verilerine göre ise bu kayıp 5 bin 678 liraya ulaştı ve yılbaşında verilen zammın tamamının eridiğini gösterdi.

EMEKLİNİN ZAMMI İLK AYDAN GERİ ALINDI

Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 5'lik zam yapılmıştı. Ancak TÜİK'e göre enflasyon Temmuz'da yüzde 2,06 olarak gerçekleşince, bu zammın yüzde 2,06'sı daha ilk aydan geri alınmış oldu. Önümüzdeki 5 ay için elde sadece yüzde 2,94 zam kaldı.

  • ENAG'ın verileri ise enflasyonun aylık yüzde 3,75 olduğunu gösterdiğinden, bu zammın ilk aydan yüzde 3,75'i uçup gitti.

  • ENAG'a göre, emeklinin elinde kalan zam oranı sadece yüzde 1,25 oldu.

  • Temmuzda 16 bin 881 lira olan en düşük işçi emeklisinin alım gücü de TÜİK'e göre 16 bin 540 liraya, ENAG'a göre ise 16 bin 271 liraya düştü.

En düşük memurun Temmuz'da 49 bin 558 TL olan alım gücü ise 48 bin 558 liraya indi. Enflasyon rakamları, sabit gelirlilerin artan yaşam maliyetleri karşısında ne kadar zorlandığını bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri