Adem Turan

Adem Turan

Zaferler kolay elde edilmez…

Zaferler kolay elde edilmez…

Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerine dayanarak türlü bahanelerle Anadolu'yu işgal etmeye başladı. Ordusunun cephanesi elinden alınan Türk milleti zor durumda bırakılmaya çalışıldı. İşgal günlerinde, itilaf donanması İstanbul'a, Fransızlar Adana'ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon'a, İtalyanlar, Antalya ve Anadolu'nun güneybatısına yerleşti. 15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletlerinin izniyle Yunan Ordusu İzmir'e çıkarma yaptı.

 Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Biz de tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha anıyor, Allah hepsine rahmet eylesin diyoruz. Atalarımız, bu cennet vatanı küffara bırakmamak için canla başla mücadele etmiş ve onlara hak ettikleri cevabı vermiştir. Ne yazık ki, bu savaşların sonu gelmemiş olup, halen içeride ve dışarıda devam etmektedir. Yine neredeyse her gün yeni şehitler veriyoruz.

Allah tüm güvenlik güçlerimizin; askerlerimizin, polisimizin ve özel güvenlik kuvvetlerimizin yardımcıları olsun. Onların güçlerine güç katsın inşallah.

Şüphesiz şanlı tarihimiz hep kutlu zaferlerle doludur. Hepsinin ayrı bir bedeli, gerekliliği ve anısı vardır. Kolay olmasa da kazanılmış, düşmana teslim edilmemiştir. Tarihimizi iyi analiz edip, bu vatanın kolay kurulmadığını neslimize de anlatmalıyız.

 Allah Türk milletinin birlik ve beraberliğini muhafaza etsin, içimizdeki hainlere fırsat vermesin diyoruz. Biz bir olursak hiçbir düşman kuvveti bizi yenmeğe güç yetiremeyecektir.

Faruk Nafiz Çamlıbel’in bayrak altında adlı şiirinin şu dörtlüğü çok manidardır.

 

Kalbimiz çırpınır yurdu andıkça,
Gözlerde zaferin nuru yandıkça;
Üstünde bu bayrak dalgalandıkça,
Gönlümüz rahattır toprak altında.

 

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR