Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

YSKyı Suçlu Bulmak mı?

YSKyı Suçlu Bulmak mı?

24.04.2011 tarihli YSK’nın Vetosu adlı yazımı okurlarımdan Cannavaro müstear isimli bir okuyucum Ters Köşe başlığı altında eleştirmiştir. Okuyucumun imla hatalarına dokunmadan aynen aktarıyorum.
“Ters Köşe
yazınızı en ince ayrıntısına kadar okudum mutlaka her insan kendi bakış açısına göre haklıdır ki bencede haklı olduğunuz yerler var ama ysk'nın bu kararı bence sizi ters köşe yapmış. Millet vekilliği seçilebilme yeterliliğini kim belirliyor? cevap: ysk peki ysk'nın yeterliliği olmayan kimselerin evraklarını tamamlama gibi bir görevi varmı? cevap: YOK niye ysk yı suçlu buluyorsunuz ozaman?O başvuran kişiler bilmiyorlarmı yeterlilik belgelerinin eksik olduğunu niye kendilerini vahim duruma düşerüp bu milleti birbirine katmalarına izin veriyoruz ve bizde buna oyuncak olupta sucu ysk da arıyoruz.ysk hukuki çerçevede doğru olanı yaptı bence.tükürdüğünü yalamadı yalattırdı eksik belgeleri tamamlattı başvurularını öyle kabul etti.buda benim ters köşe bakış açım.”

Bizim kurumları suçlama gibi bir lüksümüz olamaz. Bizim görevimiz, kurumlarımızın hukuka aykırı yaptıkları işlemleri dile getirip, düzeltmelerine ve aynı hatayı bir daha yapmamalarına katkıda bulunmaktır.
Cannavaro basını iyi takip etmiş olsaydı bu şekilde bir yanılgıya düşmezdi. YSK, CHP milletvekili adaylarından evrakları eksik olanları CHP merkezine bildirmiş; onlar da tamamlamıştır. Barış ve Demokrasi Partisi kurmaylarından biri, “Biz üç gün YSK’nın kapısında bekledik, evraklarımızda bir eksiklik varsa bize bildirin, dedik, bildirmediler” dedi.
Milletvekili seçilme yeterliliği olmayan kimselerin evraklarını tamamlaması mümkün değil; çünkü yargı buna müsaade etmez. YSK, CHP’yi uyardığı gibi BDP’yi de uyarsaydı, onlar da eksik evraklarını tamamlarlardı; can ve mal kaybı da olmazdı. Biz, YSK’yı suçlamadık, yaptığı hukuksuzluğa dikkat çektik. Madem veto edilen milletvekili adayları, milletvekili seçilme yeterliliğine haiz değildi de evraklarını nasıl tamamladılar? Yeterli ki tamamladılar. Bu konuda CHP uyarıldığı halde BDP niçin uyarılmadı? Maziye gidelim; madem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçilme yeterliliğine sahip değildi, partisi tek başına iktidara gelince birkaç ay sonra neden Siirt’ten milletvekili seçilmesine müsaade edildi? Demek ki ortada bir hukuksuzluk ve bir keyfilik var. Statükodan yanaysan milletvekili seçilme yeterliliğin olmasa bile var; değilsen yeterliliğin olsa bile yoktur.
BDP’nin milleti birbirine katmalarına izini biz değil, YSK vermiştir. Biz buna oyuncak olmadık. BDP’nin haklarını meşrulukta aramayıp, milleti birbirine katmalarının sebebini biz yazımızda şöyle açıkladık: Barış ve Demokrasi Partisi’nin, vetoyu bahane ederek maddi ve manevi hasara yol açmasının ve bir kişinin ölmesine sebep olmasının nedeni, mevcut zihniyetin bir parçası olmasındandır. Görünüşte mevcut zihniyete ters düşmüş gibi görünse de birbirinin aynısıdır, çünkü bu zihniyet, tabiatı gereği hakkı meşrulukta değil, zorbalıkta arar.
YSK, hukuki çerçevede doğru olanı yapsaydı, BDP’nin milleti birbirine katma fırsatını vermezdi, tükürdüğünü yalamasaydı, vetosunda haklı olduğunu ispat eder ve sorumluluğu üzerine almazdı. Evraklar eksik diye söz konusu partiye bu kozu eline vermezdi.
YSK’nın ve BDP’nin yanlış adımlarından dolayı hesap vermesi gerekir. Nitekim biz yazımızı şöyle bitirmiştik: Sonuç olarak diyoruz ki, YSK’nın hukuka aykırı vetosunun ve geri adım atmasının, BDP’nin de vetoyu bahane ederek millete verdiği zararın hesabı sorulmalıdır.
Sayın Cannavaro meselelere sağduyu ile yaklaşırsak, emin olun ki bütün problemlerimizi çözeriz. Yeter ki, aklıselim sahibi olalım. Bizi, gerçeği görebilmek için, eleştirdiğinizden dolayı teşekkür eder, başarılar dilerim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR