Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Yeşil çay mucizesi

Yeşil çay mucizesi

YEŞİL ÇAY NEDİR

Camellia sinensis bitkisinden yapılmıştır. Camellia sinensis kurutulmuş yaprakları ve yaprak tomurcukları, çeşitli çaylar üretmek için kullanılır. Yeşil çay, en basit şekliyle; bu yaprakları, buharda pişirip, tavada kızartıp kurutularak hazırlanır. Dünya üzerinde içecek olarak sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır. Bununla birlikte bu tüketilen çayın %78’i siyah çay, %20’si yeşil çaydır. Yaprakların oksidasyon seviyesi, çay türünü belirler. Yeşil çay, okside edilmemiş yapraklardan yapılır ve daha az işlenmiş çay türlerinden biridir. Bu nedenle yeşil çayın faydaları antioksidanlar ve faydalı polifenoller içmesinden gelir. Yeşil çay Hint ve Çin tıbbında kullanılan geleneksel bir ilaçtır. Ayrıca çok çeşitleri mevcut olan yeşil çayın faydaları arasında kanserde dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilmeside vardır

 

1- Yeşil çay içmek diyabetin ilerlemesini önler.

Yeşil çay, kandaki glikoz değerlerini ayarlanmasını sağlayarak tip 1 türü diyabetlerin ilerlemesini önlemeye yardımcı olur. Böylece yeşil çay, kandaki glikoz değerini kontrol altında tutar. Fakat bir diyabet ilacı kullanıyorsanız yeşil çay kullanımını doktora danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

2- Yeşil çay, kötü kolesterol değerini düşürür.

Yeşil çay içerisindeki polifenoller çok faydalı bir maddedir. Bir antioksidan olan bu polifenoller ile yeşil çay, kolestolün bağırsaklar tarafından emilimini önler ve vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece yeşil çay, LDL dediğimiz kötü kolesterol değerinin düşürülmesine, HDL iyi kolesterol değerinin de yükselmesine yardımcı olmuş olur.

4- Yeşil çay içmek kilo verdirir.

Gelelim en merak edilen maddeye. Yeşil çay nasıl kilo verdirir? Yeşil çay, metobolizmanın hızlanmasını sağlar ve böylece depolanan yağın yakılmasını sağlar. Ayrıca yağ hücrelerinden yağların harekete geçmesine yardımcı olan yeşil çayın içeriğindeki aktfi bileşikler bazı yağ yakma hormonlarını harekete geçirir. Tabii ki yeşil çay bunu tek başına yapamaz fakat diyetinize eklemeniz ile faydasını görürsünüz.

8- Yeşil çay kanseri önler.

Yeşil çay ile kanser oluşumu arasında yapılan araştırmalar, bu sonucu doğrulamıştır. Bunu da yeşil çayın yüzde kırkını oluşturan polifenoller vasıtasıyla yapmaktadır. Hücre temizliği sağlayan ve hücre yenilenmesini destekleyen polifenollerin tümör büyümesini azalttığı ve ultraviyole radyasyonun neden olduğu hasara karşı koruduğu ortaya çıkarılmıştır. 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR