Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

Yerli markamız kalmadı!

Yerli markamız kalmadı!

Millet olarak yerli markalara son zamanlarda çok fazla önem veriyoruz. Ülkemizde kurulmuş ve önemli noktalara gelmiş şirketler var. Bu markaların sayıları gün geçtikçe azalıyor..
****
Türkiye dünyanın dört bir tarafından binlerce ürün ithal ediyor. Teknoloji ürünlerinden gıdaya kadar ithal edilen ürünlerin çeşitliliği beni hep hayrete düşürmüştür.
****
Mesela kürdanın Çin malı olması enteresan. Mutfak gereçleri ve tekstil ürünlerine zaten diyecek bir şey yok.
****
Evet ülkemizde kurulup üretim yapan önemli markalarımız vardı. Belki siz hâlâ kaleme alacağım firmaları yerli zannediyor olabilirsiniz. Ama dev firmalarımız artık yabancı..
****
En dikkat çekici markayla başlayalım. Herkes bilir. Bilmeyen yoktur çünkü rakipsiz bir marka. Eskişehir Odunpazarı’nda bulunan evinin bodrumunda iki adet fıçıda ürettiği üzüm sirkesiyle yola çıkan Kemal Kükrer'den bahsediyorum.
****
Mutfakların vazgeçilmezi Kemal Kükrer sirkeleri artık Türklerin değil. Şirketin sahipleri Kemal Kükrer'i Japon Ajinomoto şirketine sattı. Evet artık Japonlar bize bizim sirkemizi satıyor..
****
Çayı milletçe çok severiz. Günün her saati keyifle içeriz. Çay sektöründe önde gelen bir markamız vardı ama artık o da yabancı.. 1985 yılında Türkiye’de çay üretimine başlayan Ofçay Amerikalı kahve şirketi Jacobs’a satıldı.
****
Isıtma ve iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Demirdöküm'ü de birçok kişi Türk firması zanneder. 1954’de İstanbul’da kurulan Demirdöküm Alman Vaillant’a satıldı.
****
Bir zamanların efsanesi Cola Turka.. Zararlarını bilsekte ne çok övünmüştük yerli kolayı ürettik diye. Yıldız Holding Cola Turka’yı ve Çamlıca Gazoz’u Japon içecek şirketi DyDo’ya sattı.
****
Popüler bir markamız daha vardı. Doğrusu market raflarında güçlü bir şekilde yerini almaya devam ediyor bu marka.
****
1878 yılından bu yana faaliyette olan ve Osmanlı sarayının zeytinyağı ve sabun tedarikçiliğini de yapan dev marka.. Komili'den bahsediyorum. Artık Amerika merkezli Bunge B.V.'ye ait.
****
Sabun sektörünün simgesel markası. Herkes bilir bu markayı. Türkiye’nin en eski sabun üreticisi Hacı Şakir tamamıyla Amerikalı temizlik devi Colgate –Palmolive bünyesine katıldı.
****
Daha çok var ama yazamayacağım. O kadar çok ki insanın içi sızlıyor. Belli bir noktaya gelmiş dev firmalarımızı bir bir kaybediyoruz.
****
Yabancı sermayeye firma satışına engel getirilmesi şart. Yoksa kısa zaman sonra Türk firma kalmayacak. Üzerinde kapsamlı konuşulması gereken bir mesele. Ama şimdilik bu kadar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR