Adem Turan

Adem Turan

Yeni yılda asgari ücret

Yeni yılda asgari ücret

Asgari ücret; Bir insanın, en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek düzeyde düzenlenen bir işçiye verilebilecek tutardır.

2022 yılı asgari ücret açıklandı, asgari ücret aylık brüt 5.004,00 TL, aylık net 4.253,40 TL, günlük brüt 166,80 TL olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre %50 seviyesinde bir artış yapıldı, 01.01.2022 - 31.12.2022 tarihleri arasındaki asgari ücret brüt 5.004,00 TL, net 4.253,40 TL olarak belirlendiği ifade edilmiştir. Asgari ücret tutarında isabet edecek şekilde Damga Vergisi ve Gelir Vergisi kaldırıldı. Aynı zamanda tüm ücretliler için AGİ kaldırıldı.

Heyecanla beklenen asgari ücret 2022 uzun süren görüşmelerin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlendi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2022 Asgari Ücret net ve brüt tuta

rları, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Brüt asgari ücret

5.004,50

SGK Payı ( %14)

700,63

İşsizlik primi ( %1)

50,05

Kesintiler toplamı

750,68

Net asgari ücret

4.253,83

Evet, ilk etapta artış oranı yüksek gibi gözükse de yılın ilk günlerinde başlayan zam fırtınasının önünde yapılan artışlar çalışanın cebine girmeden uçup gitti.

Şimdi bu duruma asgari ücretli sevinsin mi yoksa üzülsün mü? Muamma….Kişiye göre değişiyor. Ancak şurası gerçek ki, ekonomi iyiye gitmiyor. İşçide sıkıntılı işverende. Kimi işveren ya işçi çıkartıyor, yada üretime ara veriyor. Zira sattığı ürünü yerine koymak için daha fazla sermaye ayırması gerekiyor. Kar mı ediyor zarar mı belli değil.

İhracat tamam artıyor güzel ama bir de iç piyasaya bakın bakalım, her şey günlük gülistanlık değil, vatandaş ucuza mal almak için market market geziyor. Parası yokta nasıl alıyor derseniz. Veresiye defteri olan kredi kartları sağ olsun hallediyor.

Velhasıl, zor bir yıl gözüküyor. 2023’ü dört gözle bekliyoruz. Ne diyelim, Allah herkesin yardımcısı olsun.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR