Adem Turan

Adem Turan

Yeni dönem kıdem tazminatı neler getiriyor?

Yeni dönem kıdem tazminatı neler getiriyor?

Kıdem tazminatı yasası nasıl olacak? Kıdem tazminatı son durum nedir? Şeklindeki sorular vatandaşlar tarafından merak konusu olmaya başladı. Kıdem tazminatı, 15 milyon dolayında işçiyi ve bunları çalıştıran 2 milyona yakın işvereni doğrudan ilgilendiriyor.

Albayrak tüm paydaşların katılımı ile kıdem tazminatı reformunu gerçekleştireceklerini, bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonu kurulacağını söyledi.

Mevcut sistemde bir yıllık çalışmaya karşılık 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda fona işçi ve işveren payı olarak ne kadar kesinti yapılacağı, fonla ilgili tartışma konularının başında geliyor. İşçi tarafı 30 günlük ücretin karşılığı olan kıdem tazminatının aynen devam edebilmesi için fona yüzde 8.3 oranında prim yatırılması gerektiğini savunuyor. İşveren tarafı, oran telaffuz etmemekle birlikte prim tutarının olabildiğince düşük belirlenmesini, çünkü fona yatırılan paranın nemalanacağının da dikkate alınması gerektiğini iddia ediyor.

Daha önce gündeme gelen yasa taslaklarında, mevcut işçilerin çalışmaya devam ettikleri süre boyunca mevcut sistemde kalması öngörüldü. Fon yürürlüğe girdikten sonra yeni işçilerin bu sisteme tabi olması düşünülüyor. Mevcut çalışanların ise yeni işe girdiklerinde fona tabi olmaları öngörülüyor.

Mevcut sistemde işveren işçiyi işten attığında kıdem tazminatı hemen ödeniyor. Yeni sistemde işçi işten atıldığında kıdem tazminatı ödenmeyecek. Fonda biriken paranın yarısı, en az 15 yıl sonra veya ilk defa konut alındığında ödenecek. Paranın tamamı ise emeklilikte veya 56 yaşında alınabilecek.

Daha önce 1 yılı doldurmayanlara verilmeyen tazminat artık 1 gün çalışan kişiye bile verilecek. İşyerinin batması, kötü niyetle ödenmemesi gibi durumlar kalkacak. Çalışanın tazminatı her ay işverenin para yatıracağı bir fonda toplanacak. Bu kişisel hesabı, çalışanlar istedikleri zaman görebilecek. İşyerinden ayrılan çalışan tazminatını yeni işyerine gittiğinde de taşıyabilecek.

Ana başlıklarla şu şekilde şekillenecek;

- Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak.

-1 gün bile çalışanın hakkı fona yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.

-Mevcut kıdemler de bu fona devredilebilecek.

-Çalışanların düşük kıdemle işten çıkartılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.

-Kıdemde 39 günü muhafaza eden katsayı oluşturacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte artması sağlanacak.

Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay prim yatıracak.

- İşveren hesaba kıdemi yatırmazsa işçi alacağını tahsil için şirkete dava açacak.

-Devlet de prim desteği yapacak.

-Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek. denetimde de görev alabilecekler.

-Bireysel emeklilik şirketleri kıdem hesabını yönetmek için Hazine'den yetki alabilecek.

-Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirecek.

-Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene teşvik kapıları kapatılacak.

-Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

-İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir neden dayandırması zorunlu olmayacak.

Yeni işe girenler için fona katılım zorunlu iken, eski çalışanlar için isteğe bağlı olabilecek.

-Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak özel durumlarda erken çekme imkanı getirilebilecek.

Yasa gerçekleşirse,  yeni dönem kıdem tazminatı bu şekilde olacak. Yine de üzerinde iyi düşünüp ücretle çalışanların hele devlet kurumlarında çalışan  işçi ve memurlarının umutla beklediği tazminat haklarının  korunmasını ümit ediyoruz. Zira bir ömür boyu bu günü beklemekte olduklarını unutmamak gerekir.

Cuma gününüz mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR