Adem Turan

Adem Turan

Yaz tatili başladı

Yaz tatili başladı

Okulların sezonu kapatmasıyla yaz tatili başladı. Öğrenciler, derslerden uzaklaşıp dinlenmeye çekildiler.

Elbette dinlenmek çocukların da doğal hakları. Ancak dinlenirken öğrenmeyi ve kendilerini geliştirmeyi asla ihmal etmemeli.

Kesinlikle sosyal olmalı, arkadaşları ile irtibatı kesmemeli. Sosyal ve kültürel hatta siyasi olaylara karşı farkındalık düzeyi artırılmalıdır.

Her gün düzenli olarak kitap, gazete ve dergi okumalı, kelime dağarcığını geliştirmeli. Ne kadar çok kelime haznesine sahip olursa o kadar dil zenginliği, akıcılığı ve anlama seviyesi yükselmiş olur. Bi o kadar da özgüveni artmış olur.

Bunun yanı sıra kendisine yakın hissettiği bir spor dalı seçmeli. O sporu yapanları seyretmekten ziyade, kendisi de bizzat sporun içinde bulunmalı ve uygulamalı. Zira ruh sağlığı kadar, beden sağlığı da çok mühimdir.

Çocukların hobileri ile ilgi alanlar oluşturulmalı, hobilerini gerçekleştirebileceği ortamlar sağlanmalı ve bunları paylaşmalarında yardımcı olunmalı.

Şayet tatile çıkılmışsa, gittikleri yerlerin tarihi ve kültürel dokusuyla alakalı bilgiler verilmeli. Hiçbir şeyin tesadüfü olmadığını belirli bir takım çalışmalar ve verilen emekler sonucu gerçekleştirildiği anlatılmalı. Kullandıkları eşyalara itina göstermesini ve tüketimlerde de israfa kaçınılmaması hususunda telkinlerde bulunulmalı.

Bununla birlikte İslam dinimizin temel esasları hususunda eğitim ve öğretim verilmeli. Öncelikle Kuran-ı Kerim öğretilmeli ve beş vakit kılınan namaz sevdirilmeli. Yanlış insanların hedeflerinden uzak tutulmalı. Onun için sürekli gözetim halinde olup, kimlerle vakit geçiriyor? Nerelere gidiyor? Nelerle meşgul oluyor? Bilgi sahibi olunmalı. Böylece çocukların beyhude zaman geçirmeleri önlenmiş olur.“

“Hiç bir ana-baba evlâdına iyi bir eğitimden, iyi bir ahlâktan daha değerli miras bırakamaz.” diyen Peygamber Efendimiz konunun ne kadar ehemmiyetli olduğunun altını çizmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle geleceğimiz olan çocuklarımıza gereken hassasiyeti göstermeli ve onlara sahip çıkmalıyız.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR