Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Yamalı Belediye

Yamalı Belediye

“Trafiğin akışını tehlikeye düşüreceğini umursamayan bir tavırla bir belediye aracı beliriverdi yolun ortasında.
Adamın biri kamyonun üzerinden asfaltı kürekle yolun çukur olan bölümüne ha bire savurmaya başladı..
Yoldan geçen diğer araçların tekerleri o savrulan dolgu malzemesini eziyor, silindir görevi yapıyordu.
İşte asfalta böyle yama yapıyorlar...
Şaka gibi...” Değil mi?

Hâlbuki Büyükşehir Belediye Başkanı göreve başladığı ilk günlerde yol ve kaldırımların sık sık değiştirilmesi ve asfaltlanması, yama yapılması konusunda bir açıklama yapmış ve “Bundan böyle yaz-boz devri olmayacak” demişti.
Geçen 5 yıllık süre, bu sürede verilen diğer birçok söz gibi bu sözün de gereğinin yerine getirilmediğini gösterdi.
Bu tür sözlerin yerine getirilmediği yerlerden birisi şu an belediyenin güya 12 Hazirandan beri tüm ekipleriyle birlikte çalışma yaptığı yer olan Ankara Caddesi Musalla Mezarlığı önü.
Bu yol, Büyükşehir Belediye Başkanının bu güne kadarki süren 6 yıllık devri iktidarında yani görevde olduğu süre içinde muhtelif sebeplerle tam 4 kez kazıldı ve yama yapıldı. Şimdi de bir adı “Emniyet Müdürlüğü Kavşağı Düzenlemesi” olan diğer adı da“Yeni Su Şebekesi ve Şebeke Islah Çalışmaları” olan açıklamalar doğrultusunda tekrar ulaşıma kapatılarak yine kazıldı ve düzenleme çalışmaları hala devam ediyor.
Yapılan açıklamadaki söze uyulursa da, bir tarafı 12 Temmuz gibi, diğer tarafı da 6 Ağustos gibi bitirilecek.
Söz Emniyet Müdürlüğü Kavşağına gelmişken bu kavşakta tam bir yıl önce düzenlenmişti ve şimdi yine düzenleniyor. Geçmiş yıllarda birden fazla yapılan çalışmalar kapsamında trafiği rahatlatmak için yapılan, fakat sorunu çözmekten ziyade sorun oluşturan Emniyet Kavşağı’ndaki göbeğin de kaldırılarak yeni bir düzenlemenin yapılacağı ilan edildi. Bakalım bu defa nasıl bir göbek ortaya çıkacak?
Güya yazboz uygulaması olmayacaktı ya.
Ondandır diyerek yama mevzuuna tekrar dönelim..
Kış ve bahar ayları geldi geçti yaz geldi. Zaten kötü olan asfaltlarımız daha da kötü oldu. Kışın ortaya çıkardığı hasarlar nedeniyle yollar köstebek yuvası gibi oldu ve yamalandı.
Öyle yollar ve yamalar var ki trafikte normal seyrederken, önünüze aniden bir çukur veya bir kasis belirebilir ve ne olduğunu anlayamadan çukurdan veya kasisten kurtulmaya çalışırken direksiyon hâkimiyetini kaybederek trafiği alt üst edebiliyorsunuz.
Bunun son örneği; Dr. Hulûsi Baybal Caddesi’ndeki AKP eski il binasının hemen karşısındaki şeritte bulunuyordu ve işgüzar belediye bu çöküntüyü yukarıda anlatıldığı şekliyle önce mucur-kum karışımı ile doldurdu ve daha sonra yama yapmak istedi. Ancak yaklaşık 50 metre ilerisindeki bir diğer çöküntüyü görmediler ki, o kısımda henüz bir işlem yapılmadı.
Bu şehirde yaşayan her kes en azından bir defa büyükşehir ve ilçe belediyelerince yapılan böyle bir uygulama ile karşılaşmışlardır.
Hâlbuki bu belediyelerin altyapı ve asfalttan sorumlu fen işleri çalışanları daha geçen ay 12 Hazirana kadar devam eden ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) işbirliğiyle düzenlenen “Şehir içi Yol Kavramı-Tasarımı ve Uygulaması Bilgilendirme Toplantısı”nda seminere katıldılar, bilgilendirildiler.
İSFALT ve TBB yöneticilerinin seminer verdiği toplantıda Eğitimci İbrahim Sönmez belediye yetkililerinin beynine kazırcasına asfalt yamalarına getirilen eleştirilere cevap vererek, "Yama uygulaması dünyanın her yerinde var. Yanlış olan yama değil, kötü yamadır" demiştir.
AB Uyum sürecinde belediyecilik çalışmalarıyla ilgili Pendik Green Park Hotel’de düzenlenen eğitimin İkinci bölümde konuşma yapan İSFALT Yöneticileri de asfaltlama teknikleri ve yol tamir metotları hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, belediyecilerin gözlerinin içine bakarak   “Her asfaltı her yere seremezsiniz. Ana arterlerde kullanılan asfalt, ilçelerin ara sokağına serilemez. Bütün şehirlerde iyi bir asfalt yönetim modeliniz olmalı” sözleri ile konuşmasını tamamlar.
Bir diğer konuşmacı ise katılımcılara “Asfalt, beton gibi değildir. Asfaltın ince de olsa toza ihtiyacı vardır. Yama yapmak ayıp veya yanlış bir şey değildir. Siz yolda konforlu, güvenli bir şekilde yol aldığınız sürece sorun yok. Kötü olan ‘yama yapmak’ değil, yama uygulamasını ‘kötü’ yapmaktır” hatırlatmasını yapar.
Bütün bu bilgilendirme toplantılarından/seminerlerinden sonra bilgiyi alan ekip başlarının kontrolünde Ankara Caddesi tamamıyla asfalt kaplama yapılırken, şehrin diğer kısımlarındaki kaba yama uygulamaları da devam edecek.
Hep birlikte göreceğiz.
Değişen bir şey oluyor mu, olmuyor mu?
Veya;
Havada uçmaktan, şehirdeki bozuk yolları göremeyen başkanlar ne zaman “bakan ve gören bir göz” olacaklar?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR