Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Yağlı somunun hakgını virmek

Yağlı somunun hakgını virmek

Ahali şimdi gece yarılarına gadar oturup ondan soğna da bi yatıyor, güneş tee depeye çıkıp gün yarıya gelince çapaklarını oğuşdurup esneye esneye, uyuşuk uyuşuk kakıyor. Ondan soğna “ana’ geş galmıssım” diyip ayakda uşgurunu gayışını alelacele bağlayıp gaavaltı filan yapmadan dooru işe seğirdiyor.

İş didiğin de ne ya? Bilgisayarın başında yok “fes-buk” hesabı, yok “külah-buk” hesabı… onnara dalıp giderkene neden soğna garnının acıkdığının farkına varıyor. Garim farenin yanı başına vıtdırıvızzık bi kraker, bi de neydiği belirsiz kola gutusu ilişdirip onnan öğün savışdırıyor. Gözünü zaten ekrandan ayırmaz. Üsdüne de gavur carasını dumannatdımı ya, al sana gaavaltı! Ya da öğlen yimeği!

Esgiden Gonyamız ööle miydi?

Millet ağşam erkenden yatıp seher vakdı üsdüne gün doğmadan kakar, gözeelce apdezini alıp camiye gider, ondan soona da besmeleynen Azze Camisinin önündeki dükyanını açıp ıbrığınan da dükyanın önünü suladımı ya ıçcak somuna aynaşırdı.

Bu ıçcak somunu bi ağnadıyım da size ağzınız sulansın: Fırından yini çıkmış yağ somununu ortadan yardınmı ya, buharın kokusu zaten adamı baymaya yiter! İçine de türüüm türüüm tereyağını basacan, bi de naylon telisler filan deyil de geçi derisinden hakiki küflü piyniri içine ufalayacan, ondan soğnacııma bi ıssıracan, kenger sakızı gibi sündüree sündüree avurtlarından yağ damlayaa damlayaa yiyecen. Hele bi de yanında Hatıp bekmezi oldumu ya isdersen yime de yanına yat!

Eee bööle iki-üç yağlı somunu götürdünmü ya, garim “tivit” hesabı, “yutup-fes” hesabı filan değil de “dönüm” hesabı yapılır, hem de “Gonya dönümü”ynen gaç dönüm bağ belleyeceğinin hesabı. (“Gonya dönümü”ynen Hanya dönümü başga mı, gidin onu da bi bilene sorun!)

Garim o somunnarın, bekmezin, küflü piynirin üsdüne avucunu tükmükleyip ver elini bağ bellemeye. Aslan Memedim bi girer o enerjiynen bağa, sen zanniden uçak benziniynen çalışan çapa makinesi!

Eh biz de bağ belleyip de dimnit, büzgülü, aladiriz… üzümler yitişdiremeeyorsak da bu somunnarın üsdüne çocuklarımıza ilim-irfan belledip adam yitişdirelim, nesil yitişdirelim, gadıroo yitişdirelim iyşallah. Üzümü, inciri nası ossa buluruz da bu devirde yitişmiş adam bulmak baya zor! Zaten bu yağlı somunu yiyip de hakgını virmeden yatırsak çatlarız valla dee mi amma?

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR