Ramazan Kural

Ramazan Kural

Üç ayların bereketi

Üç ayların bereketi

Şubat ayının 25'inci günü  itibariyle mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz. Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz Peygamberimiz (sav) Recep ayı girdiğinde “Allah'ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır.” Diye dua etmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.

Recep ve Şaban aylarında ise. Hz Peygamberin (sav) diğer aylara göre daha fazla oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.

Üç aylardan biri olan recep ayına geçtiğimiz günlerde girdik. Haram aylardan biri olarak bilinen recep ayında sevaplar katbekat artacaktır. Özellikle recep ayının ilk gününde oruç tutmak çok faziletlidir. Recep ayının birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruç tutmak iki senelik, üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.

 Recep ayı tövbe ayıdır. Mevla Teala: “(Habibim) De ki: Eğer duanız ve ibadetiniz olmasa, Rabbiniz size ne diye değer versin” (Haşr Suresi:18) buyurarak kulları değerli kılan asıl unsurun ‘kulluk’ olduğu vurgusuyla beraber, dua ve ibadetleri artırarak düzenli olarak sürdürmenin önemini de beyan etmiştir. . Bu ay daha fazla ve daha iyi ibadet etmek için çok güzel bir fırsattır. İnsan, bu ayın manevi atmosferinden yararlanarak Allah'a yakınlaşmak için bu ayın benzersiz fırsatlarından yararlanabilir.

Recep Ayının İlk Cuma gecesi Regaip Kandili ve 27 'nci gecesi Miraç Kandili olmak üzere iki kandil vardır

Üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece Regaip Kandili, rahmet ve bereket gecesidir.

 "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma kandili, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342)

Regaip, Arapça bir kelimedir ve "rega-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Regib" kelimesi ise, "regabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Regaip gecesi denilince; “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Bu gecede Yüce Allah lütuflarını sağanak, sağanak yağdırır. Rabbim bu mübarek ayları dolu, dolu geçirmemizi mutluluk sağlık ve huzurlu bir şekilde geçirmemizi nasip eylesin. Rabbim yaptığımız duaları kabul etsin

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR