Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Türkiye'de Kaba Yem Açığı

Türkiye'de Kaba Yem Açığı

Kaba yem; doğal halde % 14’ten daha fazla su içeriğine ya da kuru maddede % 16-18’den daha yüksek ham selüloz içeriğine sahip olan her tür materyaldir.

Hayvan beslemenin, olmazsa olmazlarından biri kaba yemdir. Ota dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerin para kazanmaları mümkün değildir. Süt ve et maliyetinin yüzde 60-80 arasındaki girdisi yemdir. Bu maliyet kaba yemlerle karşılanması halinde yüzde20-35‘a düşürülebilmektedir. Ne yazık ki üreticilerin büyük bir çoğunluğu yemin büyük bir kısmını dışarıdan temin etmektedir.

Yapılması gereken kaba yem ihtiyacını gerek kendi arazisinde ekerek ve gerek se mera alanlarının ıslahı ile mutlak surette kaba yem ihtiyacı giderilecektir. Hayvancılığı gelişmiş olan ülkelerde yem bitkilerinin ekiliş oranı toplam tarla arazisinin, Almanya’da %36’sında, Hollanda’da %31’inde, İtalya’da %30’unda, Fransa ve İngiltere’de %25’ini kaplamaktadır Ülkemizde ise; 2004 yılında %3.41 olan bu oran 2015 yılında %9.01 olmasına rağmen bu oranın yetersizliği yıldan yıla artan kaliteli kaba yem açığının önemli bir kanıtıdır.

2016 yılı rakamlarına göre 1 862 milyon hektar ekiliş alanı ve yaklaşık 42 milyon ton kadar bir üretim söz konusudur. Ekim alanının gelişmiş ülkelerdeki gibi %25 seviyelerine çıkabilmesi ile ekim alanı yaklaşık 5.3 milyon hektara çıkabilecek, üretim potansiyeli ise 120-125 milyon ton yeşil ot arasında olabilecektir 4342 Sayılı Mera Kanununun gerektirdiği şekilde MERA ları kullanmalıyız. İllerde uygulanması gereken otlatma takvimine mutlak surette uyulmalıdır. GTH Bakanlığı tarafından yapılan Mera Amenajman ve ıslahı projelerinin Ülkede daha fazla sayıda uygulanması gerekmektedir.

GTH İL Müdürlükleri yapılan müracaatları ivedi bir şekilde değerlendirerek sorunun çözümüne sebep olmalı ve kolaylaştırmalıdır. Son yıllardaki nüfus artışı,küresel iklim değişikliği, kuraklık, su kaynaklarının azalması, tarıma elverişli toprakların imara açılması, şehirleşme ticari alanlar atması gibi olumsuz etkenler, kaba yem üretiminin azalmasına ve buna paralel olarak ta ürünlerde birim fiyatlarında artışa sebebiyet vermişlerdir Çayır ve meralar hayvan beslenmesinde çok önemli kaba yem kaynaklarıdır Ülkemizde çayır mera alanları diğer tüm dünya ülkelerinin çoğunda olduğu gibi tarım alanlarının büyük bir kısmını içermektedir.

Ülkemizde çayır mera alanları 14.6 milyon hektar ile toplam ülke alanının yaklaşık %18.7’lik bir kısmını kaplamaktadır çayır ve mera olarak kullanılan ve tespit edilen arazilerde amaç dışı kullanım, ağır otlatma gibi sebepler günden güne bu alanların kalitesini azaltmaktadır. Dolayısıyla kaliteli kaba yem açığı ve ona olan ihtiyacı karşılama durumu çok daha zor hale gelmektedir.

Çayır ve meralar; ülkemizin genelde kurak bir iklime sahip olmasında ötürü orta ve düşük kalite özellikleri gösteren, yıllık yağış miktarları istenilen düzeyin altında ve daha çok koyun merası olarak değerlendirilebilecek alanlardır İyimser bir bakış açısıyla meralarımızın yaklaşık 80 kg/da kuru ot üretimi gerçekleştiğini düşünürsek 14.6 milyon hektarlık çayır ve mera alanlarımızdan yaklaşık 11.7 milyon ton kuru ot üretim kapasitesine sahip olduğu görülmektedir Hayvancılığı gelişmiş olan ülkelerde tarımı en fazla yapılan bitkiler yonca ve silajlık mısırdır. Bu bitkiler hayvanların ham protein ihtiyacının karşılanmasında çok önemli yer tutarlar.

Ayrıca silajlık mısır içerdiği kolay sindirilebilen karbonhidrat içeriğine sahip ve başarılı bir şekilde silolanabilen bir yem bitkisidir İyi özellikleri ve avantajlarından dolayı ülkemizde 2016 yılı üretim potansiyeli olarak yonca yaklaşık 14 milyon ton, silajlık mısır yaklaşık 20 milyon tonluk üretim ile toplam yem bitkileri üretiminin %80’i gibi büyük bir kısmını karşılamaktadır,ama yine de yem açığı kapatılamamaktadır. Alınan verilere göre; Türkiye’ de hayvan varlığımızın yeterli, dengeli ve verime yönelik beslenemediği ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde tarım politikaları denildiğinde en önemli ve yerine getirilmesi gereken husus ‘kendine yeterlilik’ olmalıdır. Çalışmaların programların bu doğrultuşa yapılması ve üreticinin kaba yemini,kendi yetiştirmesi gerekir ki büyük baş et ve süt üreticileri,kazançlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR