Hâlid Şen

Hâlid Şen

Tramvay-Konya ile alıp veremediğimiz...

Tramvay-Konya ile alıp veremediğimiz...

Konya'daki tramvayların yenilenmesi fikri ortaya çıktığında, ihale öncesinde, alınması düşünülen tramvayların 'Yerli olanının tercih edilmesi gerektiğini', hatta Konya sanayisinin kapasitesinin tramvay üretmeye yetip artacağını söyledik.

Konya tramvayları yenileneceği sıralarda Bursa'da yerli tramvay üretiliyordu. (İlk kez raylara 2012 yılında inmiş) Neyse, kamuoyundan gelen 'yerli taleplerine' rağmen, Büyükşehir Belediyesi Çek malı Skoda araçlarına imzayı attı. Konya halkı ise tramvayların rengini seçti. Skoda ile imzalanan sözleşmede yer alan tutarlar kamuoyu tarafından da biliniyor.

**

Geçtiğimiz günlerde yaygın basında Anadolu Ajansı'nın yaptığı bir haberi gördüğümüzde Konyamız adına bir kez daha üzüldük. Haberin başlığı çok çarpıcı idi; "Kayseri'de tramvay için Türkiye'de üretilen (yerli) ürünlerin seçilmesiyle 127 milyon lira tasarruf edildi" Haberin detaylarında, Her araç için 900 bin Euro tasarruf edildiği, Türkiye’den 27 milyon Euro döviz çıkışının engellendiği gibi bilgiler de var. Kayseri'nin tercih ettiği yerli araçlar Ankara'da üretilmeye başlanmış.

**

Geçtiğimiz gün “Yerli tercih kar ettirdi” başlığı ile sosyal medyada ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran bir haber yaptık. Haber gayet açık. Konya’nın tramvay alımındaki fiyatlar, döviz kurları, Kayseri’nin aldığı rakamları açık açık yazdık ve çok da yorum yapmadık. Haberimizi destekleyen yüzlerce yorum geldi. Ama bir mesaj beni şaşırttı. Twitter hesabıma bir Konya Büyükşehir Belediyesi çalışanı, “Konya ile alıp veremediğiniz ne?” yazmış.

**

Konya ile bir alıp veremediğimiz yok. Bizi takip edenler ve tanıyanlar da bunu bilir. Sadece kur farkından 60 milyonluk bir zararın oluştuğu bir alımda bu sorunun muhatapları da biz değiliz...

Söylemek istediğimiz Konya’ya alınan tramvaylara verilen paranın yüksekliği falan da değil aslında. Bu tramvayları Konya’da üretecek kapasitemiz var. Tramvayların alındığı dönemde Konya’da üretim için bir adım atılmış olsaydı, şimdi belki de Kayseri’ye tramvayları biz satacaktık.

**

Şimdi hep bir ağızdan “Yerli otomobil Konya’da olsun” diye açıklamalar yapılıyor. Yerli ve milli vurgusu yapılıyor. Aynı hassasiyeti keşke tramvayda gösterseydik. Paramız da memleketimizde kalsaydı...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR