Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Tesettür

Tesettür

Tesettür sözlükte, örtülmek, örtünmek, Allah’tan sakınmak ve korkmak demektir. Sitr, örtü, perde, siper, korkmak ve hayâ demektir. Istılahta ise insanın avret mahallini yani örtülmesi gereken yerlerini kapatması ve gizlemesi demektir. 

İslâm dinine göre erkeğin avret mahalli göbek ve diz arasıdır. Kadının ise elleri ve yüzü hariç bütün bedenidir. İnsanın, üzerine avret mahallini vücudunun hatları belli olmayacak şekilde kapatması farzdır.

Allah Sübhanehu Teâlâ şöyle buyurur:

“Ey âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takva elbisesi… İşte o daha hayırlıdır.  Bunlar Allah’ın ayetlerindendir. Belki düşünüp öğüt alırlar (diye onları indirdi).” (1)

 Bu ayeti kerimede geçen takva elbisesi, verâ (günahlardan ve şüpheli şeylerden sakınma ve Allah’tan korkma) elbisesi. Salih amel, güzel yol, tavır, hal ve gidiş demektir.

Bu elbise, kişinin süslendiği (dış)  elbiseden daha hayırlıdır. Çünkü iç temizliği dış temizlikten daha önemlidir.

Şair şöyle der:

“Kişinin en iyi elbisesi Rabbine itaatidir ve (ona karşı kulluğudur.) Allah’a asi olan kimsede hayır yoktur.”

Takva elbisesi, sırat-ı müstakim (dosdoğru yol), her işinde kulun değil, Allah’ın rızasını aramak, kalp temizliği, kalbin Allah’ın rızasına uygun hareket etmesi, hayâ ve edeptir.

Kadın ve erkek ihtilatı (karışıp görüşme, ilişkide bulunma, beraber yaşama), başıboşluk, ibahiyye (her yolu mubah görme) alışkanlığından artık kaçınılmalı ve tevbe edilmeli.

Tevbe edilmediği takdirde Batı’nın durumuna düşeriz.  Amerikalı Helsiyani Setânisberi bu konunun vahametini, “İhtilâtı Menediniz… Ve Kadının Hürriyetini Takyid Edip Sınırlandırınız” isimli yazısında özet olarak şöyle dile getirir:

Arap toplumunun genç kızlar üzerine farz kıldığı kayıtlar cidden yararlı ve faydalıdır. İşte bunun için size nasihat ediyor; örf ve adetlerinize ve ahlakınıza sımsıkı sarılınız diyorum. İhtilata; erkeklerle kadınların karışmasına mani olunuz, genç kadınların hürriyetini bağlayınız. Hicab: perde (tesettür) asrına dönünüz. Bu sizin için ibahiyye, başıboş olmaktan ve Avrupa, Amerika’nın gayretsiz ve hayâsızlığından daha hayırlıdır.

Avrupa ve Amerika toplumlarındaki; ihtilat, ibahiyye ve hürriyet, aileleri tehdit etmiş, manevi değerleri ve ahlaki kıymetleri sarsmıştır… Bir dakika içinde evleniyor, birkaç saat sonra boşanıyor. Bu evlilik ona; bir imza, yirmi kuruş ve bir gecelik aslan yuvasından (gelin evinden) başka bir külfet yüklemiyor. (2)

Sonuç olarak diyoruz ki, takva elbisesi, dış elbiseden daha hayırlıdır; bu sebeple takva elbisesi ile de süslenelim. Hoşça kalın.

---------------

1- Â’râf,  7/26.

2- Ekrem Doğanay, İslâm’da Tesettür ve Zina, s259-260, Gonca Yay.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR