Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Tefekkür üzerine

Tefekkür üzerine

Kuşkusuz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün değişmesinde, insanlara fayda veren yüklerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökten indirerek onunla ölü haldeki toprağa can verdiği ve orada her çeşit canlının yetişmesini sağladığı yağmurda, rüzgârları ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutları evirip çevirip yönlendirmesinde aklını işleten bir topluluk için elbette nice deliller vardır. ( Bakara Suresi 164)

**

Bir dağın yamacındaki taş parçasının üzerinde yaşamını sürdüren binlerce canlı. Ve bizler farkında olmasak ta soluk alıp veren bu canlılara rızık veren, onları var eden, aklımızın bile almayacağı ölçüde şekle bürüyen Allah (cc) Azze ve Celle...

 

***

Kur’an-ı Kerimin birçok ayeti kerimesinde bizleri düşünmeye tefekkür etmeye yönlendiren ayet-i kerime vardır. Bizlerin bu dünyada var olma sebebini, düşünmeyi, bizim bildiğimiz ve hala bilemediğimiz sayıdaki canlıların yaratılış sebebini, göklerin uçsuz bucaksız halini ve hala keşfedilmeyi bekleyen evrenin karanlık yüzünü tefekkür etmemiz istenmekte ve nihayetinde yaratılış amacımızın ne olduğunun farkına varmamız amaçlanmaktadır.

 

***

Şunu unutmamak gerekir ki bir günlük vaktimizin ve bu vakit içerisinde boşa zaman geçirdiğimiz kısımlarını ele alacak olursak bir kişi hiç bir emek harcamadan sadece Allah’ın yaratmış olduğu her hangi bir varlığı tefekkür etmesi ve buradan Allah’ın isimlerindeki hikmeti ve azametini bulması emin olun ki ibadet hükmündedir. Bu konuda peygamber Efendimiz (s) in hadis-i Şerifi bizlere bu konunun ne kadar mühim olduğunu anlatmaya yetmektedir. “Bir saat tefekkür bazen bir sene ibadetten daha hayırlıdır.”(Suyutî, Camiu’s-Sağir, II/127; Aclûnî, I/310)

 

***

Bizleri en mükemmel şekilde yaratan, şekil veren ve dünyada yaşamamıza en uygun ortamı hazırlayan, geceyi ve gündüzü var eden, kainattaki her şeyi insanın emrine veren Allah (cc), bizden sadece ve sadece kulluk etmemizi istemektedir. Ne büyük müjde ki bunun farkında olabilenlere. Ne büyük müjde ki tefekkürün hikmetini anlayabilenlere...

 

Selam,dua ve muhabbetlerimle.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR