Hakan Armutcu

Hakan Armutcu

Taşyapı Anadolu'da

Taşyapı Anadolu'da

Türkiyenin en büyük inşaat ve alt yapı firmalarından olan Taşyapı İnşaat, rotasını Anadoluya çevirdi.

Türkiye’nin en büyük inşaat ve alt yapı firmalarından olan Taşyapı İnşaat, rotasını Anadolu’ya çevirdi. Firma, tarım, inşaat, turizm ve enerji alanlarında Anadolu’nun farklı bölgelerinde yatırım planları yapıyor. Bu planlarda Konya’nın ise büyük paylardan birine sahip olduğu ifade edildi. Konya’ya özellikle tarım, turizm ve enerji alanlarında büyük ölçekli yatırımlar planlanıyor.

Taşyapı İnşaat, Anadolu yönelik ticari faaliyetlerini genişletmek için düğmeye bastı. Bu bağlamda firmanın Anadolu Açılımı’nda izleyeceği yol, yapacağı yatırımlarla ilgili bilgi alışverişi yapmak adına, firmanın bünyesindeki İstanbul DoubleTree by Hilton’da Anadolu’dan gelen gazetecilerle istişare toplantısı gerçekleştirildi.

YATIRIMLARIMIZI ANADOLU’YA YAPMAK İSTİYORUZ

Hafta sonunda gerçekleştirilen toplantıya, Taşyapı Yönetimi Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı evsahipliği yaptı. Toplantı öncesi misafirleriyle birebir ilgilenen Turanlı, firmanın 30 yıllık serüveninden de bahsetti. Ağırlıklı olarak İstanbul tecrübesi olan bir firma olduklarına dikkati çeken Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, bugüne kadar birçok toplu konut yaptıklarını, hidroelektrik santralleri kurduklarını, birçok alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Firma olarak Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerine yatırım yapmak yerine Anadolu’ya yönelme kararı aldıklarına vurgu yapan Emrullah Turanlı, “Ülkemizdeki genç nüfusu başka bir ülkede bulmak mümkün değil. Anadolu’daki bu enerjiyi kullanmak istiyoruz. Bu potansiyeli üretime, projeye dönüştürme gayretini taşıyoruz. Özellikle tarım, turizm ve enerji konularında Anadolu’da büyük projelere imza atmayı planlıyoruz” dedi. Anadolu insanının İstanbul’da bir uğrak yerinin olması, kendisini korkmadan ifade edebileceği, evi gibi görebileceği bir anlayış oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Turanlı, “Ülkemizin her yerinden insanlar gelip bize projelerini, sıkıntıları anlatabilirler. Anadolu’dan her kesime kapımız açık. Biz onlarla bu noktalara geldik, onların desteğiyle yolumuza devam edeceğiz. Bu yüzden çekinmeden her konuda kapımızı çalabilirler” diyerek, Anadolu kucak açtı.

TARIM VE ENERJİ SEKTÖRÜ, GELECEĞİ BELİRLEYECEK

Dünyanın geleceğini tarım ve enerji sektörlerinin şekillendireceğine inandıklarını söyleyen Taşyapı Yönetimi Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, özellikle tarım sektöründe ciddi yatırım planlarının olduğunu hatırlattı. Önlerine çıkan en büyük engelin, çalışacak çiftçi ve toplu tarla bulamama sorunu olduğuna dikkati çeken Turanlı, “Ülkemizin hem toprak yapısı, hem de iklimi birçok tarımsal faaliyet için uygun. Yılda sadece Hollanda’dan 1,5 milyar avroluk çiçek ithal ettiğimi düşünürsek, tarım sektöründe neler yapabileceğimiz konusunda fikir sahibi olmuş oluruz. Birçok alanda yem ve ürün sıkıntısı yaşanıyor. Bunların hepsi yeni bir pazar demek. Bu alanlara yönelik üretim faaliyetlerine yönelirsek, ciddi manada Anadolu’yu ayağa kaldırmış oluruz. Firma olarak stratejimizi teknik tarım yapma olarak belirledik. Hangi araziden hangi ürünü en yüksek oranda alabiliriz, pazar paylarını hem yurt içi hem yurtdışında nasıl artırabiliriz, bunların hesabını yapıyoruz. Ancak, bu projelerimizde en büyük problemi, çalışacak çiftçi bulmakta ve toplu arazi kiralamada yaşıyoruz. Bunları aştığımız takdirde, bu alanda da büyük atılım yapacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

KONYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Gelecekteki Konya planları hakkında da bilgiler veren Turanlı, her alanda gelişime açık Konya için birçok sektörde yatırım yapmayı düşündüklerini söyledi. Konya’nın son beş yılda gelişimini anlattığımız Turanlı, özellikle tarım, enerji ve turizm sektörlerinde düşüncelerinin olduğunu ve en kısa sürede bunları hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.  Taşyapı Yönetimi Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, düz ve verimli arazileri nedeniyle Konya’nın tarımsal alanda büyük bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, “Konya’da teknik tarım yapma adına düşüncemiz var. Eğer toplu arazi kiralama yöntemini başarabilirsek, Konya’da birçok ürünü yetiştirebiliriz. Konya; hem ekilebilir arazi, hem de tarım makinaları alanında yaşadığı gelişmelerle komplike bir tarım şehri. Biz de bu harmoninin içerisinde yer almak istiyoruz. Bunun için gerekli stratejik planları yapıyoruz. Umuyorum ki, Konya’da büyük işler yaparız” dedi.

KONYA’YA OTEL YAPMAYI PLANLIYORUZ

Mevlana’nın sadece Konya için değil tüm Dünya için bir ışık, sektörel anlamda ise bir fırsat olduğuna dikkati çeken Emrullah Turanlı, turizm sektöründe kazandıkları tecrübeyi Konya’ya da yantısatabileceklerinin sinyalini verdi. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi’nin etkisiyle, Konya turizminin daha da hareketlenebileceğini belirten Turanlı, firma olarak en az 200 yatak kapasiteli bir oteli şehre kazandırabileceklerini ifade etti. Kültürel turizmin dünya genelinde yükselişte olduğu bir sürecin yaşandığını ve bu fırsatı yatırıma dönüştürmek istediklerini vurgulayan Emrullah Turanlı, Konya’nın bu anlamda önemli bir bölge olduğuna dikkat çekti.

ATIKLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

Son 10 yılda sanayide yaşanan gelişmeler ışığında, enerji sektörünün öneminin arttığını, nükleer enerji sisteminin bu açığı kapatmaya yetmeyeceğini anlatan Taşyapı Yönetimi Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, atıklardan enerji üretiminin büyük önem kazandığını söyledi. Özellikle, sanayi atıkları ve hayvansal atıklarının büyük birer enerji kaynağı olduğunu belirten Turanlı, sanayisi ve hayvancılığı gelişmiş olan bölgelerde fırsatın büyük olduğunu, firma olarak bu fırsatı kullanmak için projeler geliştirdiklerini bildirdi. Turanlı, Konya bölgesinin de bu proje kapsamında önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Türkiye’nin enerji açığını Anadolu’nun enerjisiyle kapatmak mümkün. Taşyapı olarak, bunun bilinciyle projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu süreci en iyi şekilde yönetme gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

PROJE VE TEKNİK PERSONEL SIKINTISI YAŞANIYOR

Türkiye’nin en büyük sorununun proje geliştirme ve teknik personel yetersizliği olduğunun altını çizen Turanlı, proje üretmek için yurtdışına büyük meblağlar harcadıklarını, bunu ülke içerisinde halletmek istediklerini kaydetti. Özellikle Anadolu insanının, bunu başarabilecek potansiyelinin olduğuna inandıklarını belirten Taşyapı Yönetimi Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Proje bekliyoruz. Her alanda olabilir. Anadolu insanından ve özellikle gençlerinden her türlü projeleriyle bize ulaşmalarını istiyoruz. Üretim gücümüzün artması, yeni projelere, teknik gelişime bağlı. Bu kısır döngüyü kırmak, yurtdışına bağımlılığı artırmak için bunu başarmak zorundayız” şeklinde konuştu.

İLK TURİZM YATIRIMI DOUBLE TREE

Taşyapı turizm yatırımlarının ilk adımı olan DoubleTree by Hilton Istanbul-Moda’da Anadolu’dan Istanbul’a gelen hakim, doktor, öğretmen herkesi ağırlamak istediklerini söyleyen Emrullah Turanlı, “Herkesin Kadıköy’de bir evi var” dedi. Turanlı, Avrupa’daki Hilton DoubleTree otelleri arasında müşteri memnuniyetiyle ilk 5’te yer alan otelin Anadolu’dan gelecek misafirler için her türlü konforu ve ev sıcaklığını barındırdığını ifade etti.

KONUT PROJELERİ BÜYÜLÜYOR

15 ilden 30 yayın organının ağırlandığı programda Manifesto İletişim organizesiyle firmanın yatırım alanları da gezildi.  İşte o gezide birbirinden güzel projelerden ikisi;

Anadolu Yakası’nda dört dev kule: Fourwinds

Taşyapı’nın İstanbul’da Anadolu Yakası’nın kalbinde Selamiçeşme’de inşaatı devam eden Fourwinds projesi ise 4 kule, 49 kattan ve 420 konuttan oluşuyor. Taşyapı, Fourwinds ve Koşuyolu üzerinde yapılması planlanan Türkiye’nin en büyük şehir oteli projelerinin yanı sıra Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projesi, Altunizade ve Maslak’ta lüks konut, Gayrettepe’de otopark projeleri ile Seyrantepe’de mix otel, konut, ofis projelerini hayata geçiriyor.   

Şehrin kalbinde şehirden uzakta: Dalyan Konakları

Dalyan Konakları, İstanbul Fenerbahçe’de denize sıfır 18 şık ve konforlu dairelerden oluşuyor. Bahçe dublex, çatı dublex ve normal olmak üzere 205-445 metrekare arasında değişen tüm dairelerden Prens Adaları’nı seyretmek mümkün.

TAŞYAPI HAKKINDA

1985 yılında başladığı yolculuğuna tüm hızıyla devam eden Taşyapı yüksek kalitede malzeme ve işçilikle inşa ettiği projelerle lüks ve konforlu yaşam alanlarına imza atıyor.  30’uncu yılına yaklaşırken sadece inşaat alanında değil, enerji ve turizm sektörlerinde de önemli yatırımlar yaparak daha fazla kişiye istihdam sağlamayı hedefleyen Taşyapı 13 bini aşkın çalışanı ve 15 iştiraki ile yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteriyor.

TAM BİR ANADOLU İNSAN

İstanbul gezisi öncesi Taşyapı ile ilgili biraz araştırma yapma fırsatı bulduk. 30 yıllık maziye sahip firmanın, İstanbul’un en büyük yapı firmalarından biri olduğunu ve yatırımlarının her geçen gün arttığını gördük. Taşyapı’nın iletişim konusundaki çözüm ortağı Manifesto İletişim, organizasyonun her anında bizlerle oldukça yakından ilgilendi, her türlü probleme anında çözüm üretti. Elif Genç hanım başta olmak üzere diğer tüm şirket çalışanlarına teşekkür etmek gerekiyor.  15 ilden 30’u aşkın yayın organının temsilcilerinin katıldığı organizasyon, misafirlerin hepsinden tam not aldı diyebiliriz. DoubleTree by Hilton Istanbul-Moda Oteli’nin pazarlama müdürünün de bir Konyalı olması bizleri mutlu etti. Hemşehrimiz Nihal Sözber Karakuş hanımefendi, hemşerilik kontenjanından bizimle oldukça ilgilendi, sürekli yardımcı oldu, sağolsun.

Taşyapı’nın kurucusu Emrullah Turanlı ile yakından tanışma fırsatı bulduk. Oldukça sıcak kanlı, Konya tabiriyle “içi dışı bir”.

Bana biraz Sakıp Sabancı’yı hatırlattı. En az onun kadar samimi bir yapıya sahip. Geleceğe yönelik planlarını anlatırken, sürekli Anadolu’dan bahsetmesi bizleri de gururlandırdı diyebiliriz.

Anadolu’ya çok güveniyor, Anadolu’nun enerjisinin tüm dünyayı saracağına inanıyor.

Tıpkı bizler gibi..

Konya ile ilgili ayaküstü konuşmalarımızda, Konya’ya yatırım planlarından bahsetti.

Tuz Gölü’nde doğalgaz arama-sondaj çalışmalarında 2,5 milyon dolarlık zararını anlattı. Sondaj kuyusu çökmüş, yoksa Konya onu yarı yolda bırakmamış.

Konya’ya birçok alanda açılacaklarını söyledi.

Tarım, enerji ve turizm. Bakalım önümüzdeki yıllar, firma ile Konya’nın yollarını nasıl kesiştirecek.

Gerçekten büyük ve kurumsal bir firma olan Taşyapı’da her şey yerli yerinde. Tüm işler büyük titizlikle yapılıyor.

Kurumsallaşmanın yanında en tepedeki insanın sıcak ve samimi davranışları ise insanı rahatlatıyor. Konya’da birlikte “Etliekmek” ziyafeti konusunda sözleştik.

Tüm bunların yanında Bağdat caddesi civarında deniz manzaları dört dev kule: Fourwinds’i gördük. Satış Müdürü Nesrin Tımışkı’nın rehberliğinde bu dev binaları gezme fırsatımız oldu. Gerçekten çok muhteşem yapıtlar. İstanbul’un en değerli yatırımlarından birisi olarak gösteriliyor.

Sonuç olarak İstanbul gezisinden Konya ile ilgili olumlu bilgiler alarak döndük. Firmanın Konya’ya bakışı oldukça pozitif. Önümüzdeki yıllarda büyük yatırımlar gelebileceğini sezinledik. Tabi bu noktada, firmaya, bürokratik engelleri çok fazla yaşatmamak gerekiyor.

HAKAN ARMUTCU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Armutcu Arşivi
SON YAZILAR